"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Soul Kitchen

Zaterdag, 18 april, 2020

Geschreven door: Kim Vercoutere, Tine Tomme
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Voor de liefhebber maar wel een beetje apart

[Recensie] Het boek Soul Kitchen van Kim Vercoutere en Tine Tomme valt in twee delen uiteen. Allereerst is er de uitgebreide informatie over de vegan(instische) levensstijl die zij volgen en ten tweede zijn er de recepten.

En de recepten, daar is niets mis mee. Precies wat je van een vegan kookboek verwacht. Aantrekkelijke recepten en mooie foto’s. De hoeveelheden van de recepten zijn soms in cups. De schrijvers gaan ervan uit dat iedereen wel een cupmaat in huis heeft en dus zijn de van oorsprong Amerikaanse recepten niet omgerekend. Maar vaak zijn het ook gewoon de normale eenheden die we gewend zijn.

En toch wringt er iets aan dit boek. Uiteraard is iedereen vrij om zijn eigen levenswijze te kiezen. Vegan, vegetarisch of omnivoor. Het zijn zaken die ieder voor zich moet bepalen. Maar Soul Kitchen gaat veel verder dan dat. Het is een hele klus om je door de lange inleiding te worstelen. En hier en daar gingen mijn wenkbrauwen wel heel erg ver omhoog. Dit is niet alleen een bijzondere levenswijze maar er zit een hele filosofie achter. Als eerste verbaasde ik mij over het feit dat de recepten “uiteraard” zonder suiker zijn maar wel ahornsiroop of rijstsiroop bevatten. De dag beginnen we niet met koffie maar met granenkoffie en een warm ontbijt. Want van fruit en vruchtensap koelt je lichaam te snel af en dat is niet goed voor je. Ook zuivel eten en drinken we niet want dat laat allerlei slijmsporen na in je lichaam.

We leren alles over het belang van de seizoenen en op welk tijdstip van de dag je het best bepaalde voedingsstoffen tot je kunt nemen volgens de transformaties Water, Boom, Vuur, Aarde en Metaal; de vijf transformaties van energie volgens het universum. De kleur van een gerecht is belangrijk en ook of je gevoel in balans is. Uiteraard kijken we naar het Yangorgaan en de zintuigen. Na dit alles krijgen we de recepten die gekoppeld zijn aan een dagdeel. Couscoussalade met basilicum en gefrituurde tempé op zaterdagmiddag. Een gerstmaaltijdsoep op de woensdagavond. Ook tussen de recepten door krijgen we regelmatig informatie over bijvoorbeeld het seizoen. Zo staat er bij de herfst: “De omgevingsenergie daalt verder tijdens de herfst en dat brengt samentrekkende en condenserende verschijnselen voort.” En aan het einde van dit stuk: ‘Terwijl de energie in de natuur zich overal naar binnen toe concentreert, vertraagt ze ook. Ze stagneert en wordt materie. Alles wordt vaster, steviger en de vibratiesnelheid neemt af.’

Boekenkrant

Kortom, een boek voor de liefhebber. Maar niet voor mij.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl