Spekkie en Sproet en de verborgen code

Zaterdag, 8 augustus, 2020

Geschreven door: Vivian den Hollander, Juliette de Wit
Artikel door: Denise de Groot

Er staan al vier verdachten op de lijst!

[Recensie] Spekkie en Sproet zijn twee tieners die al een heleboel speurwerk erop hebben zitten. In Spekkie en Sproet en de verborgen code gaan ze op zoek naar een echte schat, verborgen in een oud huis! Maar al snel blijkt dat zij niet de enige zijn die op de hoogte zijn van deze mysterieuze schat.

Ik had voor dit boek nog nooit gehoord van Spekkie en Sproet maar in deze serie van speurdersboeken zijn er inmiddels al 18 boeken verschenen. Een heleboel daarvan worden getipt door de Nederlandse Kinderjury en 2 boeken zijn speciale AVI-boeken. Hierdoor zijn ze geschikt voor kinderen om ze zelf te lezen. Het gaat om AVI E4 wat betekent dat ze leuk zijn voor kinderen die in groep 4 of groep 5 zitten.

Vivian den Hollander, de schrijfster van dit boek, heeft al meerdere kinderboeken op haar naam staan. Naast schrijfster is ze ook een tijdje juf geweest. Ze kan zich goed inleven in wat voor avonturen de kinderen leuk vinden om te lezen.

De illustrator Juliette de Wit kende ik nog niet. Ze heeft echter al vele boeken geïllustreerd, zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen. De illustraties in dit boek zijn zwart wit. Dit zorgt voor een geheimzinnige sfeer.

Bergen

Spekkies nicht gaat verhuizen naar een oud huis en Spekkie en Sproet helpen graag mee. Ze ontdekken een geheimzinnige verstopplek waar een oud fotoboek ligt. In eerste instantie is dit niet zo bijzonder totdat ze merken dat de buren wel heel nieuwsgierig zijn. Snel gaan ze op onderzoek uit.

De speurtocht van Spekkie en Sproet zit leuk in elkaar. Ik vind het alleen jammer dat het voor kinderen (ook niet voor volwassenen) mogelijk is om het raadsel eerder op te lossen. Dat neemt niet weg dat het spannend is om te lezen hoe Spekkie en Sproet het raadsel oplossen.

Spekkie en Sproet hebben wat karakteristieke kenmerken. Zo eet Spekkie bij elk onderzoek een spekje en is Sproet zijn bril steeds vies. Als dit in de andere delen terugkomt is dit herkenbaar voor kinderen wat de kinderen waarschijnlijk motiveert om meer boeken over deze speurdersvrienden te lezen. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles