Spiegel

Zaterdag, 11 maart, 2023

Geschreven door: Guido Eekhaut
Artikel door: Hanneke van de Water

Een complex verhaal dat meer is dan alleen een thriller

[Recensie] Abraham Wolff is voormalig politieman én het hoofdpersonage in Spiegel, het nieuwste boek van auteur Guido Eekhaut. Abraham probeert aan de kost te komen als privédetective in New Orleans en krijgt soms de meest vreemde opdrachten, waardoor hij zich begeeft in de duistere krochten van New Orleans, waar de Strigoi meester zijn van de nacht.

Via openbaar aanklager, Silvie Pauline, aanvaardt Abraham een zaak waarin hij de verdenking van ontrouw van ene Sandrine White moet onderzoeken. Lopende het onderzoek verdwijnt Sandrine en komen er mensen om het leven die een connectie met haar hadden. De politie neemt de zaak van hem over, maar door nieuwsgierigheid gedreven zet Abraham zijn onderzoek voort en schakelt duistere connecties in.

Adoptiedochter
Naast het onderzoek leert de lezer Abraham geleidelijk beter kennen. Zo heeft hij een adoptiedochter (Isabelle), bezoekt hij met regelmaat café De Violette Panter en maakt gebruik van de diensten van chauffeuse Alice, eveneens een boeiend personage, zij het meer vanaf de zijlijn.

De auteur weet spanning, melancholie en zelfs haast een vleugje fantasy te combineren tot een geslaagd geheel. Daarnaast weet Eekhaut zijn personages kundig te karakteriseren, waarbij Abraham Wolff vanzelfsprekend het meest in het oog springt. Ook de onderlinge verhoudingen steken interessant in elkaar. Maar hoe gecompliceerd het ook wordt, Eekhaut weet de regie te behouden en laat zijn lezers niet in verwarring achter. Dat is overigens te danken aan het feit dat de auteur de kunst verstaat een goede verhaalconstructie op poten te zetten én verhoudingen en gebeurtenissen zorgvuldig te beschrijven.

Boekenkrant

Voor sommigen wellicht iets té uitgebreid, maar wel degelijk noodzakelijk, gezien de complexiteit van het geheel. Iets meer dialoog had het verhaal sprankelender gemaakt, maar dat is het enige verbeterpunt. Spiegel is een uniek verhaal dat verder gaat dan de genrebetiteling ‘thriller’ doet vermoeden.

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi

Boeken van deze Auteur:

Lise

Auteur:
Guido Eekhaut
Categorie(ën):
Literatuur

Spiegel

Enigma - De wereld van de kraken

Enigma. Het geheim van de kraken