"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, ik ben de lelijkste van het land

Zaterdag, 20 mei, 2023

Geschreven door: Maaike Schmitz
Artikel door: Sanne de Jong

Meer erkenning en begrip voor BDD

[Recensie] In Spiegeltje spiegeltje aan de wand, ik ben de lelijkste van het land vertelt Maaike Schmitz over haar leven met BDD: Body Dismorphic Disorder. Een ziekte die niet zo bekend is en waar maar weinig mensen wat van weten. Schmitz legt in haar boek uit hoe haar leven met BBD eruitziet en vooral hoe het haar leven heeft beïnvloed. Spiegeltje spiegeltje aan de wand is het zevende boek in de Hoofdzaken-serie.

Ik ben lelijk
Iedereen kijkt weleens in de spiegel en denkt “hmm, niet zo’n goede dag vandaag”.  Vervolgens ga je door met je dag en denk je er misschien nog een keertje aan, maar verder niet. Voor Maaike Schmitz is dit niet het geval. Nadat ze na haar zwangerschap dacht dat ze kaal werd, móést ze bijna elke vijf minuten haar haar controleren. In elke spiegel, telefoon of ander weerkaatsend oppervlak controleerde ze zichzelf. Ze hoorde over BDD en kwam erachter dat dát was wat haar leven beheerste. BDD is een mentale ziekte waarbij je een vertekend zelfbeeld hebt en alleen maar bezig bent met je uiterlijk.

Maaike Schmitz (1988) is fotograaf, content creator en ICT-medewerker. Ze is getrouwd met Joël en heeft twee kinderen. Samen met haar vriendin Romi beheert ze de website vandaagnietthuis.nl. Daarop delen ze allerlei leuke plekjes en hotspots. Ze hebben ook 175 tips verzameld in hun boek Vandaag niet thuis. In 2018 werd de paniek van Schmitz over haar uiterlijk alleen maar groter. Na de diagnose BDD onderging ze een behandeling in het Amsterdam UMC.

Privéleven op papier
Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat het ongelofelijk knap is dat Schmitz haar persoonlijke verhaal op papier heeft weten zetten en dat dit ook nog eens gepubliceerd is. Het lijkt mij heel confronterend om te weten dat iedereen over jouw leven kan lezen en dat je met je hoofd op de cover in de boekwinkel ligt. En dat ook nog eens als je juist zo’n angst en paniek kan hebben over je uiterlijk. Schmitz heeft zich hiermee heel kwetsbaar op durven stellen.

Boekenkrant

In Spiegeltje spiegeltje aan de wand vertelt Schmitz over haar leven met BDD. Natuurlijk wordt er uitgelegd wat BDD precies is en wat erover bekend is. Daarnaast heeft Schmitz een aantal columns geschreven waarin ze helder over haar emoties in bepaalde situaties schrijft. Ook gaat Schmitz met een aantal mensen in gesprek, zoals met het hoofd van de afdeling Angststoornissen in het UMC, met een oud-therapiegenoot en met haar man. 

Invloed van BDD
In het boek zijn met name de stukken waar beschreven wordt hoe BDD invloed heeft op een bepaalde gebeurtenis interessant. Dan kan je als lezer vergelijken met hoe je zelf op zo’n moment zou denken. Bijvoorbeeld met zoiets belangrijks als je trouwdag. Je wil eigenlijk genieten van de dag en hoe mooi je er zelf uitziet, iets wat ongelofelijk lastig is als je BDD hebt.

Ook vertelt Schmitz meer over de therapie die ze heeft gehad: hoe belangrijk dit is en hoe het haar er weer bovenop heeft geholpen. Ook schrijft ze over hoe ze heeft geleerd om met haar BDD om te gaan, zodat ze weer normaal kon leven. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe zo’n therapie-dag eruit ziet en wat ze eruit heeft gehaald. 

Inkijkje in haar hoofd
De columns geven helemaal een duidelijk inkijkje in het hoofd van Schmitz. Hoe ze zich dan voelt en wat een avondje op de bank bijvoorbeeld met haar doet, schept veel duidelijkheid. Het is misschien lastig om je in te beelden wat voor invloed BDD heeft, maar de columns geven dit heel goed weer.

Met Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de lelijkste van het land heeft Maaike Schmitz haar doel zeker bereikt. Ze hoopte meer erkenning en begrip te creëren en dat is zeker gelukt. Een mooie toevoeging aan een reeks zeer belangrijke boeken!

—  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow