‘Sprokia

Donderdag, 2 december, 2021

Geschreven door: Lida Dijkstra
Artikel door: Perfecte Buren

En ze leefden nog lang en gelukkig… Maar heb jij je eigenlijk al eens afgevraagd wat er met de personages uit de klassieke sprookjes gebeurt nadat het verhaal is afgelopen? Auteur Lida Dijkstra heeft voor hen Sprokia bedacht, een landje op een geheime plek. De kinderen van de bekende sprookjesfiguren groeien hier op en beleven de meest gekke en spannende avonturen.

De boze stiefoma’s begint meteen met een vleugje spanning. Lily stuurt met de postmus een berichtje naar haar vrienden omdat ze hulp nodig heeft op het kasteel. Ze is erg bezorgd om haar oma, want die is zomaar blij… en dat is niet gewoon. En oma heeft ook bijzonder bezoek in de kelder. Kol is de stiefmoeder van Grietje en Prik is de zus van Kol. Lily en haar vrienden willen uitzoeken wat die club van boze stiefoma’s van plan is.

Gelukkig kan Lily met dieren praten en stuurt ze juf Pieps, de muis, op onderzoek uit naar de kelder. De oma’s beramen daar een duister plan. Ze willen namelijk een braaf-drank maken!

 

Boekenkrant

“Heel Sprokia drinkt dan die braaf-drank.
En elk mens en dier wordt braaf.
Elke reus of draak wordt tam.
De stiefoma’s zijn dan de baas van het land
en ieder doet wat zij zeggen.”

 

Kunnen de vrienden de oma’s tegenhouden? Of nemen de oma’s de macht over in Sprokia? Natuurlijk verloopt niet alles meteen volgens plan, maar door een slimme samenwerking komt het uiteindelijk allemaal goed, oef!

De vijf hoofdpersonages worden vooraan in het leesboekje meteen netjes voorgesteld.

Geelkapje (Geel) is de dochter van Roodkapje, Lily de dochter van Sneeuwwitje, Prins Peul zijn moeder is de Prinses op de erwt, Prins Frok is de zoon van de Kikkerprins en tenslotte Gelaarsde Kitten… inderdaad, de zoon van de Gelaarsde Kat. Bij de personages worden ook een paar opvallende karaktereigenschappen vermeld, fijn om iedereen zo wat beter te leren kennen. En op de plattegrond achteraan in het boekje kan je zien wie er waar woont.

Dit leesboekje is afgestemd op de eerste lezertjes, niveau AVI 4. Voor Vlaanderen is dit het niveau tweede leerjaar, voor Nederland groep 4. Het verhaal leest vlot, de zinnen zijn kort en duidelijk. Af en toe staat er een woordje in kleur en in een ander lettertype gedrukt, zo blijft het speels.

Er zit een beetje spanning in het verhaal, dat zet zeker aan om verder te lezen. Een paar onverwachte wendingen, een vleugje humor,… Lida Dijkstra heeft er een amusant en origineel verhaal van gemaakt. En dit wordt mooi aangevuld met de illustraties van Hanne Snel. Soms paginagroot, soms gewoon een tekeningetje naast de tekst. Er zitten vaak originele en fijne details in de illustraties verwerkt. In het kasteel van Lilly is er bijvoorbeeld een mooi glas-in-loodraam met een afbeelding van de appel van Sneeuwwitje in het midden. En die boze oma’s… ach, die zien er best aardig uit.

De sprookjessfeer is subtiel aanwezig in De boze stiefoma’s. Zo heeft Lily een bed van glas, wordt er op tijd een spreuk gebruikt, en verandert Prins Frok soms onverwacht in een kikker. Lida Dijkstra heeft dit verhaal ook een modern tintje gegeven. De vrienden zouden graag een glazen bol hebben, zodat ze van op afstand met elkaar kunnen praten… de voorganger van Skype dus. Leuk bedacht!

Leren lezen in Sprokia is écht een fijn avontuur! Maar voorlezen kan natuurlijk ook, daar is dit verhaaltje zeker geschikt voor. Deze verzorgde uitgave geef ik graag 4 mooie sterren. En Juf Pieps maakte al een kleine verwijzing naar het volgend boekje in deze serie, Het probleem van juf Pieps.

Saskia

Eerder verschenen op Perfecte Buren.