Sprookjes 2.0

Zaterdag, 18 december, 2021

Geschreven door: Gijs Muller, Tamara Boon
Artikel door: Boy Wilhelm

Sprookjes, nog steeds hetzelfde… Maar toch heel anders!

[Recensie] Als je denkt aan sprookjes, dan denk je waarschijnlijk direct aan de klassiekers Doornroosje, Sneeuwwitje, De prinses op de erwt… En dat is precies wat Sprookjes 2.0 je geeft!

Maar zoals de titel al doet vermoeden beschrijft Gijs Muller in zijn boek de sprookjes net op een andere manier. Of eigenlijk moet je zeggen: Gooi alles wat je weet over de klassiekers maar de deur uit! Want deze “nieuwe” sprookjes spreken op een heel andere manier tot je verbeelding.

Zo was de stem van de spiegel uit Sneeuwwitje eigenlijk gewoon een bediende die een wit voetje wilde halen bij de boze vrouw… Deze boze vrouw werd achter haar rug om ook wel een heks genoemd. En wist je dat de stiefmoeder uit Hans en Grietje eigenlijk het geld van de arme houthakker opmaakte aan jurken en nieuwe schoenen?

Gijs Muller heeft de sprookjes opnieuw geschreven en nu lijken ze bijna allemaal waargebeurd te kunnen zijn! Hij doet dit op een hele grappige, makkelijke manier van schrijven waarbij het lijkt alsof hij zijn (bij)gedachten over de sprookjes direct uit zijn losse mouw schudt, wat lijdt tot bizarre wendingen en verhalen die je nooit eerder hebt gelezen of gehoord.

Archeologie Magazine

Sprookjes 2.0 is voor de liefhebberen of het de tand des tijds zal doorstaan moet ik zien, maar het boek is zeker de moeite waard! Het is fijn geschreven, heeft mooie tekeningen die gemaakt zijn door Tamara Boon, zit bomvol met heerlijk (foute) humor en leest als een trein!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.