Spuit Elf kan het zelf

Zaterdag, 17 september, 2022

Geschreven door: Harmen van Straaten
Artikel door: Frico Sijbrandi

Je kunt meer dan anderen denken

[Recensie] Spuit Elf kan het zelf  is een vertederend prentenboek over een klein olifantje, dat graag aan de grote brandweerolifanten wil laten zien wat hij allemaal kan. Maar de grote olifanten zijn, goedbedoeld, erg beschermend voor hun kleine vriend. Zij laten Spuit Elf alleen ongevaarlijke klusjes doen. Een schattig boek met leuke en kleurrijke illustraties, die je meenemen door het verhaal.

Harmen van Straaten (Arnhem, 1958) studeerde rechten en ging aanvankelijk aan de slag als jurist. Uiteindelijk koos hij toch voor het vak van tekenaar en in 1987 kreeg Van Straaten zijn eerste illustratieopdracht. Hij illustreerde ruim vierhonderd boeken en schreef ruim vijftig boeken. Hij schrijft prentenboeken voor peuters en kleuters, AVI boeken voor kinderen die net kunnen lezen, leesboeken voor 8-plussers en jeugdromans. Zijn werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Appel. In 2013 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk.

‘Hoe kan hij ooit brandweerolifant worden als hij nooit mag helpen? Zo wordt het toch nooit wat?’ Met die gedachte loopt Spuit Elf teleurgesteld naar buiten. Het enige wat hij mocht doen was de kazerne vegen. Vanaf dat moment verandert echter alles. Hij redt een klein vogeltje, voorkomt dat een oud dametje in een put valt, redt een poesje uit een boom en regelt het verkeer. Iedereen is vol bewondering voor de dappere Spuit Elf. Maar dan is er paniek bij de brandweerkazerne, de deur kan niet meer open en de brandweerolifanten zitten opgesloten. Samen met wat omstanders bindt hij een touw om de deurknop en trekt deze langzaam open. ‘Je hebt ons gered!’ roepen de brandweerolifanten. ‘Tuurlijk,’ zegt Spuit Elf, ‘ik kan heus wel iets zelf.’

Een leuk verhaal om voor te lezen met mooie illustraties. Het laat zien dat het geven van vertrouwen zijn vruchten af kan werpen. Ook kleine kinderen, of in dit geval kleine olifantjes, kunnen soms meer dan wij denken.

Leesframent

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Ons Amsterdam

Boeken van deze Auteur:

Spuit Elf telt tot 10… 11

Trippel & Trappel trappen de kat op z'n staart

Puppy Bob lost het op

Spuit Elf kan het zelf

De kleine sneeuwman

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!