Stamppot met kogels

Zaterdag, 16 juli, 2022

Geschreven door: Joyce Pool
Artikel door: Joost van Gelder

Aangrijpend verhaal over de Hongerwinter en Russenoorlog op Texel

[Recensie] Een waargebeurd verhaal over de hongerwinter en de Russenoorlog op Texel in de Tweede Wereldoorlog. Stamppot met kogels is voor kinderen die houden van authentieke oorlogsverhalen en alles te weten willen komen over de Tweede Wereldoorlog. Het boek is zelf te lezen vanaf 10 jaar.  

“We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het maakt niet uit of je hoofdmeester bent of leerling of oma of bankdirecteur of wat dan ook.”

Het is de Hongerwinter (1944-1945) in Nederland en er is grote schaarste aan voedsel en brandstof. Hans Verhoeven, een jonge Amsterdammer die de Hongerwinter in Amsterdam meemaakt, wordt door zijn ouders naar Texel gestuurd om aan te sterken, omdat daar wel eten is. Hij laat zijn zusje en ouders achter en vertrekt, maar komt er al gauw achter dat op Texel alles anders is.

Het verhaal bevat een ontzettend sterke verhaallijn die van begin tot eind de lezer meeneemt op een reis, die van Hans Verhoeven. In overwegend korte hoofdstukken zorgt Joyce Pool, de schrijfster van het boek, met de juiste tempowisselingen en spanningsopbouw er voor dat je het waargebeurde verhaal van Hans begrijpt, ervaart en telkens aan het denken zet.

Pool snijdt in haar boeken vaker thema’s aan die tot de kern komen en niet makkelijk zijn om over te praten. Zo las ik een tijdje terug haar boek: Groeten uit Londen, waarin een zestienjarige jongen verdacht wordt van een terroristische aanslag.

Het boek greep mij aan, omdat het zo onwijs dichtbij de leefwereld en realiteit van nu komt, zo ook in Stamppot met kogels.

Naast dat het verhaal ontzettend goed te begrijpen is en de kern raakt, leert het je als lezer veel. Zo weet je na het lezen van Stamppot met kogels precies wat er is gebeurd is op Texel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en dat is mooi: een verhalend boek met een informatief karakter. Op het eind van het boek geeft Pool een stukje uitleg over de gebeurtenissen uit het boek en zorgt voor nog beter begrip van het verhaal.

Een geweldig boek over een, voor velen, nog onbekend stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

TijdvoorTijdschriften