"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dit is Jeruzalem

Zaterdag, 21 november, 2020

Geschreven door: Stanislav Setinský
Artikel door: Nico Voskamp

Reisgids Jeruzalem – o wacht, het is een prentenboek

]Recensie] Dit is een beetje een raar boek. Het laat Jeruzalem zien als prentenboek maar op een manier die waarschijnlijk op eenzame hoogte boven peuterbreintjes uittorent. 

Even memoreren, wat zijn ruwweg de prentenboek-vuistregels?

  1. Een prentenboek is gericht op lezertjes, zeg tussen 3 en 11 jaar oud.

2. Het is opgebouwd met weinig tekst van niet te hoog AVI-niveau.

3. Het heeft relatief veel plaatjes.

Kookboeken Nieuws

4. Plaatjes die ook voor de doelgroep (zie 1) snapbaar zijn.

Van deze vuistregels vinden we slechts de helft terug. Regel 2 voor de tekst wordt ruw doorkruist door de beschrijving op de achterflap. Die is in zodanig ingewikkelde taal geschreven dat het voor kinderen bijna onleesbaar is. De tekst zou wel prima staan in een reisgids voor volwassenen, oordeel zelf:

“Dwaal door de drukbezochte straten en langs de bekende monumenten van één van de oudste steden ter wereld, Jeruzalem. Deze visuele rondreis begint bij de Oude Stad waar de Rotskoepel uitkijkt op de Westmuur…”

Nog een dingetje over de tekst – die is in het Jiddisch. Misschien ook best lastig lezen voor kinderen. Pas achterin het boek staat een vertaling, verwijzend naar de illustraties. Je moet dus bijvoorbeeld bij afbeelding 4 doorbladeren naar de verklarende woordenlijst, waar bij puntje 4 staat:

“Controles en fouilleren behoren in Israël tot het dagelijkse leven. Je krijgt daar niet alleen mee te maken bij de toegang tot de Westmuur, maar ook bij de ingang van de meeste instellingen, openbare gebouwen en grotere winkels.”

Opnieuw obstructies tegen zowel regel 1 als 2.

Dan de plaatjes (regels 3 en 4). Die laten een stad zien, Jeruzalem, wilde gok. Met straten vol auto’s, winkels, patrouillerende soldaten, kraampjes, shoppende mensen, alles in heel veel details. Behalve de patrouillerende soldaten kan dit wel leuk zijn voor onze onderzoekende peuters. Laten we de plaatjes daarom het voordeel van de twijfel geven, wat nog steeds betekent dat het boek maar half geslaagd is.

Resumerend, als aanschaffer van dit boek zult u de interesses van uw kleuter/schoolkind goed moeten inschatten. Anders gaat de inhoud grotendeels aan zijn/haar belevingswereld voorbij en dat is zonde. Zonde vooral van een absoluut mooi gemaakt boek, in prachtige kleuren, dat een gedetailleerd inkijkje geeft in Jeruzalem en in het dagelijkse leven in Israël. Een reisgids had het niet beter kunnen doen.

Ook verschenen op Nico’s recensies