Sterfdag

Maandag, 20 juni, 2022

Geschreven door: Laura Marshall
Artikel door: Lilian Retel

Een ware pageturner

[Recensie] Sterfdag is de nieuwe thriller van Laura Marshall. Eerder schreef zij Vriendschapsverzoek en Drie kleine leugens.

Op 15 juni 1994 vermoordt Travis Green elf mensen in het dorp Hartstead. Zijn laatste slachtoffer is de vader van Cassie Colman, toen vier jaar oud. Met de vijfentwintigste sterfdag voor de deur, vindt Cassie iets tussen de spullen van haar moeder waardoor zij vermoedens krijgt dat de zaken niet zo in elkaar zitten als zij dacht. En dus gaat Cassie op zoek naar de waarheid, met hulp van een journaliste die een stuk wil schrijven over massamoorden. Maar niet iedereen wil dat de waarheid boven water komt…

Je leest in Sterfdag afwisselend tussen het heden en het verleden. In het verleden volg je Cassie vanuit het ik-perspectief. Hierdoor leer je Cassie goed kennen, en ervaar je exact wat zij observeert, denkt en zegt. Cassie worstelt erg met haar leven, vooral nadat zij moeder is geworden. Zonder partner, met een huilbaby en een zieke moeder heeft zij haar handen vol. Ze vindt het moeilijk zich open te stellen voor de mensen die haar willen helpen.

De hoofdstukken uit het verleden zijn de laatste momenten van de vermoorde mensen. Dit zorgt ervoor dat je zelf mee kunt puzzelen over de redenen van de moorden. Langzaam ontvouwt zich een geheim.

Schrijven Magazine

Laura Marshall heeft een heel fijne schrijfstijl. De zinnen lezen vlot en zijn geschreven zonder moeilijke woorden. De hoofdstukken zijn kort en daardoor vlieg je door het verhaal heen. Er blijft voldoende onbekend om zelf te speculeren en de plottwist is goed uitgewerkt.

Een onderwerp dat ook duidelijk naar voren komt is dementie. Cassies moeder heeft deze ziekte op jonge leeftijd ontwikkeld en vooral Cassie haar zorgen hierover worden besproken. In mijn optiek heeft Marshall hier goed onderzoek naar gedaan, het verhaal komt erg geloofwaardig over.

Sterfdag is vooral een psychologische thriller. Op een aantal momenten wordt het wel heel spannend, maar de focus ligt op het oplossen van de puzzel. Is er echt geen onderling verband tussen de slachtoffers van Travis Green? En waarom wil zijn zoon nauwelijks praten over zijn vader?

Het is Marshall uitstekend gelukt om het verhaal langzaam te ontvouwen. Ik heb dit boek dan ook met veel plezier gelezen. Er zijn wat zaken die te veel aan bod komen, zoals het alleenstaande moederschap van Cassie, maar dit heeft mij niet gestoord. Cassie groeit ook erg in het verhaal waardoor ik veel sympathie voor haar ontwikkelde. En dan die plottwist! Ik was overdonderd door het einde.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Sterfdag

Drie kleine leugens