Sterrenzicht

Dinsdag, 9 november, 2021

Geschreven door: Brandon Sanderson
Artikel door: Peter van Bavel

Een spannend en filmisch geschreven verhaal

[Recensie] Deel 2 in de Skyward-serie. Mijn enthousiaste recensie van deel 1 Sterrenvlucht gaf ik maar liefst vijf sterren!

Iceberg Books timmert aan de galactische weg met dit tweede deel uit de Skyward-serie. Omdat ik een late lezer was van het eerste deel, kon ik bij wijze van spreken direct door met dit tweede deel. En dat is natuurlijk genieten. De eerdere avonturen van piloot Spensa zitten nog vers in mijn geheugen.

Daar waar hoofdpersonage Spensa in het eerste deel van de serie vocht tegen de oordelen over haar vader, die in de oorlog met de Krell deserteerde, wist zij uiteindelijk toch een gerenommeerd piloot te worden.

In dit tweede deel is duidelijk dat de planeet waarop de mensen wonen niet langer een veilig verdedigingswerk vormt tegen de aanhoudende belegering. Spensa gaat op zoek naar een manier waarop de mensen een meer gelijkwaardige strijd kunnen voeren tegen hun vijanden. Het doel is om een hyperdrive te stelen waardoor de mensheid ook in staat is om sneller door de ruimte te reizen.

Trouw

Wat ik altijd boeiend vind bij een serie is om te bekijken hoe de auteur omgaat met zijn lezers. Moet er veel kennis uit het vorige deel worden herhaald of gaan we met een duizelingwekkende vaart verder met het avontuur, niets of niemand ontziend?

Dat laatste lijkt aanvankelijk zo te zijn. We starten met een ruimtegevecht dat zijn weerga niet kent. We zitten direct weer in de cockpit en de vele personages uit Sterrenvlucht komen spelenderwijs voorbij. Ook wanneer er meer tijd zit bij de lezer tussen beide delen is deze vliegende start uiterst behulpzaam bij het opfrissen van het geheugen.

Daar waar plaats van handeling wijzigt van de thuisplaneet Detritus naar Sterrenzicht, regio C4 van de Superioriteit is een enorme hoeveelheid aan nieuwe informatie nodig. Ik bemerk dat er daardoor na de vliegende openingsscène een lang informatief deel volgt dat mij niet zo kon boeien.

Dit stuk informatie is wel zeer essentieel om als lezer te weten. Het verschuiven van een boeiend verhaal naar een thematisch deel is om te lezen minder leuk.

Het heeft bijna tot de helft van het boek nodig om Sterrenzicht en alle nieuwe personages te introduceren. Op dat moment ben je wel een ingeburgerde inwoner van regio C4. En dat helpt enorm bij de rest van dit spectaculaire deel van de Skyward-serie.

De nieuwe verblijfplaats geeft meer ruimte voor de enorme fantasie van de auteur. Nieuwe rassen schieten als paddenstoelen uit de lucht. Veruit het leukste ras bestaat uit een wezen dat slechts uit lucht bestaat.

Ondanks de enorme hoeveelheid fantasy die ook dit boek weer te bieden heeft, is de relatie met onze eigen aarde gemakkelijk gelegd. Andersdenkenden en andersuitzienden worden met argusogen en wantrouwen bekeken en behandeld. Er wordt een beroep gedaan op gemeenschappelijk belang en tolerantie. Zelfs een soort van Wappies doen hun intrede door te protesteren tegen alle besluiten die door de regeringszetel zijn genomen.

Een spannend en filmisch geschreven verhaal waarin de spionagerol van Spensa uiterst geraffineerd is vormgegeven. Een deel van het boek was enerzijds taai en anderzijds broodnodig om toe te werken naar dit vervolg van het verhaal op deze nieuwe locatie.

Het derde deel Cytonic komt in November uit en zal hopelijk weer net zo snel als zorgvuldig worden vertaald door Iceberg Books, een jonge kwaliteitsuitgever van Sciencefiction boeken. Sterrenzicht krijgt van mij vier hyperdrive-sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘Didn’t know what time it was,
the lights were low
I leaned back on my radio
Some cat was layin’ down
some rock ‘n’ roll ‘lotta soul, he said
Then the loud sound did seem to fade
Came back like a slow voice on a wave of phase
That weren’t no D.J. that was hazy cosmic jive

There’s a starman waiting in the sky
He’d like to come and meet us
But he thinks he’d blow our minds
There’s a starman waiting in the sky
He’s told us not to blow it
Cause he knows it’s all worthwhile
He told me:
Let the children lose it
Let the children use it
Let all the children boogie’
(David Bowie – ‘Starman’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: