Stille aarde

Maandag, 20 september, 2021

Geschreven door: Dave Goulson
Artikel door: Saskia Imbert

Zonder insecten stort alles in

“Ik wil dat je insecten ziet zoals ik: als mooie, verrassende soms ongelooflijk vreemde, soms sinistere en verontrustende,
maar altijd wonderlijke dieren die onze waardering verdienen.”

[Recensie] De passie en liefde van Dave Goulson voor insecten spat echt van elke bladzijde in Stille aarde. De auteur is hoogleraar biologie en gespecialiseerd in de hommel, toch wel bijzonder. In een vlotte en aangename schrijfstijl neemt Dave Goulson de lezer in vijf uitgebreide hoofdstukken mee in de insectenwereld.

Heel boeiend vond ik de geschiedenis van de insecten, een ongelooflijke evolutie. Vanaf hun prille ontstaan is meteen duidelijk hoe belangrijk die kleine diertjes voor het voortbestaan van onze planeet zijn. “We hebben insecten namelijk nodig om gewassen te bestuiven, mest, bladeren en dode dieren te recycleren, de bodem gezond te houden, plaagdieren te bestrijden en nog veel, veel meer.”

Maar jammer genoeg gaat het steeds minder goed met onze insecten. De auteur schetst heel uitgebreid de oorzaken van die achteruitgang. De onderzoeken die hierbij van belang zijn, worden wel zeer uitvoerig besproken. Cijfers, percentages, tabellen,… het deed me soms een beetje duizelen. Maar op deze manier dringt de conclusie zeer goed door. Het is echt verontrustend hoe slecht het met de insecten gaat. Verandering in landbouw, giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest, het wegkappen van bomen, ziekten en parasieten,… De samenhang tussen zoveel verschillende problemen is nefast voor die kleine kriebelbeestjes.

Boekenkrant

Het gaf me toch wel een triestig gevoel om te lezen dat we absoluut niet goed omspringen met Moeder Aarde. Die confrontatie kwam soms best hard aan. Maar er is gelukkig nog hoop. Dave Goulson sluit het boek af met enorm veel tips voor zowel instanties en de overheid, als voor ieder individu.

Wat kan jij bijvoorbeeld doen? Het gras minder maaien, een composthoop aanleggen, een bijenhotel voorzien, plaatselijke en duurzame producenten steunen, minder vlees eten,… Ja, samen kunnen we er echt iets aan doen!

Stille aarde is zeer overtuigend geschreven. Het enthousiasme van de auteur en zijn gedrevenheid, zijn zo voelbaar. En Dave Goulson verwent de lezer ook graag met zeer korte intermezzo’s over zijn favoriete insecten. Leuke wist-je-datjes over bijvoorbeeld vuurvliegenverleidsters, bladsnijmieren, elektrostatische hommels en zoveel meer. Fijne tussendoortjes!

Hoewel ik soms werd overladen met een overvloed aan informatie, heb ik zeker genoten van dit boeiende en overtuigende boek. Graag 3,5 sterren voor Stille aarde.

“We moeten in harmonie met de natuur leren leven, onszelf beschouwen als een onderdeel ervan, haar niet proberen te overheersen en met ijzeren hand te dwingen.”

Saskia

Eerder verschenen op Perfecte Buren.