Stinkhond - Vrolijk kerstfeest!

Dinsdag, 15 december, 2020

Geschreven door: Colas Gutman
Artikel door: Ramona van den Berg

[Recensie] Wij bij de Perfecte Buren lezen allemaal een kerstboek. Ik ben met Britt achter de laptop gaan zitten en we hebben naar een leuk boek gezocht. Het boek Stinkhond, was al een paar keer voorbij gekomen en we vonden beide dat de titel al erg grappig was. Toen we de cover wat beter bekeken zagen we dat de hond in een vuilnisbak zit met een kerstboom achter zich, dat je eigenlijk geen kerstboom kunt noemen. We vonden dit zo lachwekkend dat we beide wisten dat dit het kerstboek is wat we wildengaan lezen.

Wanneer je het boek openslaat kijken verschillende hondenkoppen je recht aan. Ze kijken allemaal best boos. Wij vragen ons dan ook beide af waarom ze zo kijken. Hopelijk komen we er na het lezen van het verhaal achter.

Wat ons meteen opvalt wanneer we in het eerste hoofdstuk van dit verhaal beginnen is dat er mooie gedetailleerde illustraties staan weergegeven. De tekst is voor mijn beginnende lezer op een paar langere woorden na goed zelfstandig te lezen. Dus deze mama wordt getrakteerd op een voorgelezen verhaal.

We lezen dit verhaal vanuit Stinkhond en zijn vriend Plattekat. De overige personages in dit boek worden ook goed uitgewerkt. Zeker door de illustraties kunnen kinderen zich een beeld vormen bij het verhaal en de sleutelfiguren. In dit boek wordt ook een mooie boodschap benadrukt. Er wordt een duidelijk verschil tussen arm en rijk beschreven met het uitgangspunt dat je niet rijk hoeft te zijn om gelukkig te zijn.

Foodlog

Erg leuk om te lezen is dat er met emoties gewerkt wordt. Op bladzijde 12 lezen we; ‘Je moet je zielige hondjesblik opzetten, Stinkhond. Het is kerstavond, dan werkt dat.’ Britt vraagt aan mij wat ze ermee bedoelen. Ik leg haar uit dat wanneer zij iets niet krijgt zij ook sip naar ons kijkt en hiermee dan wil bereiken dat ze hetgeen toch krijgt. Beide vonden we het leuk om te lezen dat deze honden ook diezelfde tactiek gebruiken.

Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken. Dit ervaren wij als erg prettig tijdens het voorlezen. Na ieder stuk sluit je als het ware af en kun je de keer erop verder in een andere verhaallijn. Soms blijft er ook iets van spanning/nieuwsgierigheid hangen over hoe het nu verder verloopt met stinkhond en plattekat.

De humor in dit boek kan ik enorm waarderen. Je leest bijvoorbeeld dat Stinkhond zijn eigen vlooien niet gelooft, bij iets wat voor hem te mooi is om waar te zijn. Wij geven dit boek 5 sterren. Het is een mooi boek, boordevol illustraties. Een leuk verhaal en het geeft kinderen een mooie boodschap mee.

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Stinkhond - Stinkhond Kampioen!

Stinkhond - Stinkhond - Vrolijk Kerstfeest!