Stoepplantjesalbum

Maandag, 11 juli, 2022

Geschreven door: Hortus Botanicus Leiden
Artikel door: Rita Pontororing

Stoepplantjes?

[Recensie] Een verzamelalbum met 52 afbeeldingen als plakplaatjes van Stoepplantjes. Hortus Botanicus Leiden werkt er hard aan om de term “Stoepplantjes” veel bekendheid te geven. Vooral om aandacht te trekken voor deze planten. Lees op de site van de Hortus in Leiden waarom deze wilde planten, belangrijk kunnen zijn.

Verzamelalbum
Leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland hebben elk een afbeelding gemaakt van een of meer stoepplantjes. Dat is goed te bewonderen in dit Stoepplantjesalbum. De afbeeldingen op de stickers zijn in kleur en zijn natuurlijk waarheidsgetrouw. Als je weet hoe de mensen van de Vereniging werken, dan weet je ook dat zij minutieus de planten hebben afgebeeld.

Stoepplantjesalbum is een verzamelalbum. Het is heel leuk om telkens de sticker van een plantje dat je hebt gevonden bij de beschrijving in het album te plakken. Plus de datum en de plaats vermelden!

Achterin het boek is in het hoofdstuk Albums als reclame, te lezen dat de Verkade plaatjesalbums van vroeger ter inspiratie dienden. In tegenstelling tot toen hoeven we niets te kopen alleen goed om ons heen kijken.

Hoe herkennen?
In het album staan in zwartwit de stoepplanten afgebeeld met de informatie die bij de plant hoort. Bij elke plant is een kopje “Over de kunstenaar” toegevoegd. Om je te helpen plantjes te herkennen is er een indeling gemaakt per seizoen.
Lente op de stoep
Zomer op de stoep
Herfst op de stoep
Winter op de stoep.

In de laatste hoofdstukken is meer informatie te lezen bijvoorbeeld over De Vereniging van Botanisch Kunstenaars in Nederland, Burgerwetenschap. Bovendien lees je ook informatie als je je wilt verdiepen in stoepplantjes.

Burgerwetenschap
Een interessant hoofdstuk waarin te lezen is wat het belang is van de stoepplantjes. En hoe je zelf kunt meewerken om meer aandacht te genereren voor deze plantjes en waarom. Lees ook over het burgerwetenschapsproject en over het stoepplantjesonderzoek.

Handige websites
Achterin het boek staan diverse handige websites. Een hele fijne en gemakkelijke is ObsIdentify. Deze app benoemt de plant die je eerst op de foto zet. Handig om gelijk de naam te weten. Daarna even controleren in het album of het de juiste naam is.

Stoepplantjesalbum is een leuk boek om je gevonden stoepplanten te verzamelen door het inplakken van de mooie afbeeldingen. Bovendien staan er interessante tips en weetjes als je je breder wilt oriënteren.

InkijkexemplaarVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

TijdvoorTijdschriften