"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Studentenkost

Zaterdag, 27 oktober, 2018

Geschreven door: Emanuela Cino
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Snel, gemakkelijk, goedkoop en lekker

[Recensie] In Studentenkost staan, volgens de omschrijving,  55 gevarieerde, eenvoudige, budgetvriendelijke maar vooral lekkere recepten. Want studenten willen goedkoop eten. Ze hebben niet veel geld en ze hebben over het algemeen veel te studeren dus het moet ook nog allemaal snel klaar zijn. De meesten van ons hebben wel een beeld bij een studentenkeuken in een studentenhuis. Veel afwas, maandenlang niet schoongemaakt en overal aangebroken verpakkingen. Maar misschien is dat helemaal niet zo en zijn dat uitzonderingen en wordt er in studentenhuizen vaak best goed en lekker gekookt. Oké, die afwas daar hebben we het dan even niet over.

Studentenkost van Mélanie Martin en Emanuela Cino wil studenten laten zien dat koken met weinig ingrediënten heel makkelijk en toch lekker kan zijn. In de Inleiding gaan de schrijvers ervan uit dat studenten het misschien zonde vinden om uren in de keuken te staan. Maar inmiddels is het de meeste thuiskoks wel duidelijk dat je voor een goede maaltijd zelden uren in de keuken hoeft te staan.

De 55 recepten zijn vrijwel allemaal hetzelfde van opzet. De titel met daaronder een paar kleine fotootjes die tekeningen lijken omdat er stippellijntjes omheen gezet zijn. Die fotootjes zijn de ingrediënten die nodig zijn maar daaronder staat dan “en ook” met een lijstje van wat er nog meer nodig is. Onder de kopjes “Daar gaan we!” wordt de uitvoering van het recept beschreven. In hele kleine lettertjes zien we dan de Tips met nog wat aanvullingen en uitbreidingen. Naast de pagina’s met recepten zien we een grote foto van het eindresultaat.

Op het eerste gezicht zijn de recepten inderdaad allemaal simpel. Een curry van varkenshaas met kokosmelk is samengesteld uit vijf ingrediënten. Daar komt dan nog wel de rijst bij. Zo staan er een behoorlijk aantal snelle en makkelijke maaltijden en hapjes in. Hier en daar komen we echter minder logische zaken tegen. Blini’s met gerookte vis bijvoorbeeld. Het recept gaat ervan uit dat er boekweitpannenkoeken in voorraad zijn maar we krijgen geen recept om die zelf te bakken. Om soesjes met mascarponeroom te maken moet je eerst lege soesjes halen bij de banketbakker. Bij het recept Visfilet met mosterdsaus wordt geadviseerd dat je zou kunnen kiezen voor Pangasius (naast wat andere vissoorten).

Boekenkrant

Een kookboek voor studenten is een uitstekende manier om wat basiskennis over te brengen. Boekweitpannenkoeken bak je heel makkelijk zelf. Soesjes maken is even oefenen maar wel erg leuk om te doen en bovendien hebben weinig bakkers lege soesjes in voorraad. Een vis als Pangasius is geen goede keuze en er zijn voldoende goedkope en betere alternatieven.
Het is een leuk boek maar vooral geschikt voor kinderen. Die zullen zich, zowel in de recepten als de opzet van het boek, zeker herkennen en er veel plezier aan beleven.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl