Superchille krokodillen

Zaterdag, 30 juli, 2022

Geschreven door: Owen Davey
Artikel door: Jolanda Rovers

Ze blijven je verbazen

[Recensie] Owen Davey (1987) is een gevierd illustrator, vooral van kinderboeken en pop-up boeken. Je kunt hem al kennen van bijvoorbeeld Coole kikkers of Ongelofelijke octopussen. Dit boek over krokodillen, dat je blijft verbazen, past in deze serie en is mooi uitgegeven als hardcover met linnen-look.
Per dubbele pagina is er een thema dat wordt uitgediept. Onderwerpen die worden besproken zijn bijvoorbeeld: Degelijk ontwerp, Stiekeme sluipers en Mini en maxi.

Maar illustrator en schrijver Davey begint natuurlijk bij het begin: wat zijn krokodillen nu eigenlijk, hoeveel soorten zijn er, wat eten ze het liefst en waar leven ze? Vooral dat laatste is van belang, want je wilt natuurlijk wel weten of ze in onze rivieren ook zwemmen!
Daarna wordt de krokodil eens even nauwkeurig van alle kanten bekeken. Van kop tot kont zeg maar. Voor je het weet ben je aan het leren! Over de tijd van dinosaurussen, over dat sommige krokodillen in bomen kunnen klimmen, hoe ze hun prooi besluipen en nog veel meer!

Wist je dat krokodillen en dino’s elkaar ontmoet kunnen hebben, heel, heel, heel lang geleden? Of dat ze kunnen rennen, als het echt moet? En wat denk je, kunnen krokodillen vliegende vogels vangen?

Er zijn ook krokodillen die beroemd zijn geworden en daarom een naam hebben gekregen. Zo is er een grote zeekrokodil die Brutus (!) heet en herkenbaar is aan een ontbrekende voorpoot. Gelukkig voor ons woont hij in Australië.

Het boek is prachtig geïllustreerd en je hebt waarschijnlijk nog nooit zoveel platen en plaatjes van krokodillen bij elkaar gezien. Er is zelfs een afbeelding van zeekrokodillenjongen op ware grootte.

Superchille krokodillen is een voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar; kinderen die zelf kunnen lezen komen een heel eind vanaf ongeveer negen jaar, hoewel woorden als carnivoor, opportunistisch en mythologie wellicht nog wat uitleg nodig hebben.|

Als je alles gelezen hebt, kun je jezelf echt wel een krokodillenkenner noemen!

Leesfragment

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Geschiedenis Magazine