Supergroen

Zaterdag, 2 juli, 2022

Geschreven door: Thijs Goverde
Saskia Heijmans
Artikel door: Katelijne van Alem

“Je kunt een heel bos maken vol met groente en noten en fruit”

[Recensie] In dit boek word je meegenomen in de wereld van planten. Je ontdekt hoe spannend en boeiend het is, met allerlei weetjes en feitjes. Thijs Goverde schrijft vanuit zijn eigen ervaringen in het creëren van een voedselbos. Dit ging namelijk met de nodige inspanningen!

De verhalen zijn los te lezen maar vormen samen wel een groot geheel. De verhalen worden vlot verteld en Thijs gebruikt hierin veel fantasie: zo zijn planten bijvoorbeeld paardenmoordenaars, pestkoppen of koopjesjagers. Er zijn helden en schurken, zo is het duizendblad bijvoorbeeld een held: het kan wonden genezen of verstikt onkruid en wordt ook wel ‘de Achilles onder de planten’ genoemd.

In dit boek kom je niet alleen alles over planten te weten, maar ook over het binden van stikstof door planten, de erfelijkheidsleer en diverse kringlopen. Thijs spreekt direct de lezer aan, hij stelt vragen en geeft vervolgens ook meteen antwoord. En dan bijvoorbeeld op deze manier:

“Aan de linde groeit sla. Sla? Van die grote groene knoppen?
Nee-hee, niet alle sla zit in grote kroppen. Veldsla niet, bijvoorbeeld. En linde-sla dus ook niet. En kaasjeskruid ook niet.
Kaasjeskruid? Daar groeit toch geen sla aan? Daar groeit kaas aan, dat moet haast wel. Anders zou het geen kaasjeskruid heten.
Ach, was het maar waar. Dat zou nog eens een voedselpant zijn! Maar het kaasjeskruid heet zo omdat zijn zaadjes bij elkaar zitten in de vorm van en Edammer kaasje.”

TijdvoorTijdschriften

Zo weet je in korte tijd alweer vanalles, en in ieder verhaal leer je vanalles bij!

Kinderboekenweek
Dit boek wordt getipt voor de kinderboekenweek 2022, waarbij het thema Gi-Ga-Groen is. Dit boek, volledig in de groene sferen van planten, past daar helemaal in! Van 5 tot en met 16 oktober 2022 is het Kinderboekenweek, en bij het thema kun je heel breed denken. Bijvoorbeeld ook aan dieren, bomen in alle soorten of avonturen die je buiten kunt hebben!

Illustraties
De illustraties van Saskia Heijmans passen heel goed bij het boek. Op het schutblad wordt een plattegrond van een mooie tuin weergegeven, waar je bijvoorbeeld een aardappelveldje of de nectarine op terug kunt vinden. Geweldig om te fantaseren over zo’n plek, over een eigen tuin met allerlei mogelijkheden, een moestuin, een bos.

De illustraties laten ons allerlei soorten planten zien, steeds voorzien van een gezichtje. Veel humor zit verwerkt in de prenten, ze zijn mooi, speels en stoer. Een mooie aanvulling op de avontuurlijke verhalen.

Een prettig boek om te lezen, nu of in de Kinderboekenweek! Of gewoon twee keer!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow