Taalstukken

Dinsdag, 10 januari, 2023

Geschreven door: René Appel
Artikel door: Hanneke van de Water

Verrukkelijk boek over de Nederlandse taal

[Recensie] Hij schreef reeds talloze thrillers en vindt van alles over onze prachtige Nederlandse taal. Ik heb het over auteur René Appel die in dit werk uit 2021 – Taalstukken – zijn licht laat schijnen over wat mensen doen met de taal en wat taal doet met mensen. Taalstukken staat vol vermakelijke en interessante aspecten van de Nederlandse taal.

Als taalwetenschapper, voormalig hoogleraar Nederlands en schrijver van tal van boeken waarin hij dubbel en dwars bewijst dat onze fraaie taal geen geheimen voor hem kent, mág hij daar met recht van alles van vinden. Appel doet dat echter beslist niet met een belerende vinger, sterker nog, hij vermaakt met zijn Taalstukken waarin de humor nergens ver weg is.

“Deze crisis en de opstelling van andere landen naar Italië heeft de broze relatie met Europa geen goed gedaan. De opstelling naar Italië? Is de opstelling tegenover Italië niet beter? En jegens Italië niet mooier? Al enkele decennia is er sprake van toenemend gebruik van het voorzetsel naar in het Nederlands.”

Koninlijk huis
Dit heerlijke boekje is dan ook werkelijk een must read voor iedereen die op welke wijze dan ook met de Nederlandse taal bezig is of geïnteresseerd is in taal. Appel legt vele vermakelijke en verrassende eigenaardigheden van ons belangrijkste communicatiemiddel bloot. Is het vocabulaire van de media opmerkelijk of eigenaardig? Beide, en met regelmaat. En dat van politici? Ja wel zeker! Maar ook de de taal van de leden van het Koninklijk Huis, omslachtig taalgebruik, straattaal en Nederengels, passeren de revue alsmede een groot aantal andere vermakelijke en interessante aspecten van het Nederlands.

Boekenkrant

“Een woord als passie is ook typerend voor het jargon in personeelsadvertenties en het past uitstekend in het huidige tijdsgewricht. Albert Heijn verkoopt zelfs brood dat zou gebakken zijn met passie.”

De opmerking die taalvirtuoos en radiomaker, Frits Spits, maakte over René Appel zegt overigens heel veel: ‘René Appel luistert dwars door ons heen en schrijft daar scherpzinnig over.’

Kortom, Taalstukken is een verrukkelijk, vermakelijk, interessant en vooral inspirerend boekje over onze prachtige taal. Voor iedereen die haar koestert!

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi