TAHIN

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Esther Erwteman
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Een hoofdrol voor een bijzonder ingrediënt

[Recensie] Toen het eerste persbericht kwam met de aankondiging van het kookboek TAHIN, het nieuwe boek van Esther Erwteman, dacht ik: “een kookboek met allemaal recepten met tahin?” Het leek mij nogal een opgave om een boek vol te krijgen met dit ingrediënt. Maar het is wel Esther Erwteman hè? En na haar eerste boek NOSH zal het niet verbazen dat ze ook dit keer weer een prachtig kookboek heeft afgeleverd. En dat het blijkbaar geen enkele moeite heeft gekost om in alle recepten tahin een rol te geven.

Dat komt waarschijnlijk omdat Esther dol is op tahin. Na het voorwoord van Adeena Sussman (auteur van het kookboek Sababa) vertelt Esther van alles over sesamzaad en tahin en ook wat de beste merken zijn. Want er is nogal wat kwaliteitsverschil. Wil je zeker weten dat je iets goeds koopt dan kun je uiteraard ook bij Esther zelf terecht.
Hoe interessant al die informatie ook is, uiteindelijk gaat het toch om de recepten. We beginnen met het maken van een aantal verschillende tahinsausen. Daar zitten toch wel heel smakelijke tussen. Groene tahinsaus en tahinsaus met witte miso. Erg lekker lijkt mij ook de gember-tahinsaus.

Smeersels
Vervolgens maken we allerlei smeersels met tahin. De tahin-chocoladespread kan niet anders dan heerlijk zijn. Overigens even een tussenstop om een compliment te geven aan de indeling en de namen van de hoofdstukken. Erg origineel.
En wat een heerlijke en fijne recepten komen we tegen. Zoals we weten kookt Esther vegetarisch en zijn groenten heel belangrijk. Maar ook de baksels mogen er zijn. Er zijn ook recepten zonder tahin maar met sesamzaad. Zoals het kneedvrije sesambrood. Esther maakt veel gebruik van kruiden en specerijen en dat levert heel fijne gerechten op zoals de winterse groentesoep met orzo, kikkererwten en tahin.

Er zijn salades en de rode bietensalade met kalamata-olijven en tahindressing ga ik vast een keer maken. Net als de chipotle-aubergine met tahindressing. En nog veel meer recepten uit TAHIN zullen bij mij en menig ander op tafel komen.
Niet alleen door de recepten maar ook door de kleuren en vormgeving is het een prachtig boek geworden. De achtergrond van de receptenpagina’s heeft de kleur van tahin en ook op de foodfoto’s komt die kleur veel terug. Het is een mooi en sfeervol geheel geworden. De liefhebbers van tahin hebben met dit boek een pareltje in handen. Chapeau Esther!

Yoga Magazine

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Tahin

Auteur:
Esther Erwteman
Categorie(ën):
Kookboeken

NOSH

Auteur:
Esther Erwteman
Categorie(ën):
Kookboeken

Tahin