Tante Poldi 5 - Tante Poldi en de zang van de sirenen

Dinsdag, 11 januari, 2022

Geschreven door: Mario Giordano
Artikel door: Jeannie Bertens

Eigenzinnige Tante Poldi

[Recensie] Mario Giordano schreef de belevenissen van de excentrieke Poldi vanuit de ogen van haar neef, die zelf naamloos in de serie bleef. De rol van de neef bleef in de eerdere delen beperkt tot het hulpje en de oppas van Poldi. Nu, in dit vijfde deel – na Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen, Tante Poldi en de knappe Antonio, Tante Poldi en de hemelse vruchten en Tante Poldi en de zwarte Madonna – uit de serie, wordt zijn rol groter en zien we ook een duidelijke evolutie in zijn personage. Dat voegt een extra dimensie toe.

Poldi en Montana gaan eindelijk trouwen. Ze hebben het erg druk met de voorbereidingen voor deze grote Siciliaanse bruiloft waarvoor half Sicilië uitgenodigd lijkt te zijn plus nog een groot aantal bekendheden uit de kennissenkring van Poldi. De neef krijgt de ondankbare taak om de tafelschikking te maken. Dat levert grote problemen voor hem op omdat hij iedereen te vriend wil houden en onaangename situaties tijdens de bruiloft wil voorkomen. Toch heeft hij het gevoel dat er iets niet klopt, Poldi is wat afstandelijk naar hem toe geworden. De neef vertrouwt het niet en gaat eens bij Poldi langs. Die wil hem niet binnenlaten maar de neef zet zijn voet tussen de deur, gebruikt de trucjes die hij van Poldi heeft geleerd en schiet naar binnen. Tot zijn verbazing blijkt daar het hele onderzoeksteam van Poldi te zitten. Hij voelt zich buitengesloten en eist zijn rol in het team op. En dan begint het avontuur in dit vijfde deel pas écht.

Poldi is benaderd door een louche ondernemer om iets voor hem te doen. Ze wordt gelokt met een doortrapte smoes waar ze uiteraard niet ingetrapt is. Maar dan blijkt de ondernemer ineens spoorloos verdwenen te zijn. Wat is er met hem gebeurd? Is hij vermoord? Dat lijkt aannemelijk want hij had vele vijanden gemaakt en een spoor van financiële ellende achter zich gelaten. Poldi kan de verleiding niet weerstaan en gaat op de uitnodiging van de vrouw – of is het inmiddels weduwe – van de ondernemer in om het mysterie van de vermissing te ontrafelen. En natuurlijk wordt het bijzondere onderzoeksteam – inclusief de neef – bij deze zaak ingezet. Al gauw weten we dat er veel meer aan de hand is in de rustige dorpjes van Sicilië. Onder het oppervlak van de slaperige dorpjes borrelt en gist het. En Poldi heeft zoals altijd een scherpe neus daarvoor. En haar neef is een goede en snelle leerling. Zeker als er ook nog het lijk van een mooie jonge vrouw aanspoelt. Het is een bekende van de neef waardoor hij extra gemotiveerd wordt om de zaak op te lossen. Want ja, Poldi ontdekt al snel dat er een verband moet zijn tussen de ondernemer en de jonge vrouw.

Ook in dit deel leren we weer een aantal bijzonderheden over de Siciliaanse keuken, de tradities, de verschillen tussen arm en rijk. Dit alles wordt opgediend met een satirisch sausje waarin de viriliteit van de Siciliaanse mannen een behoorlijke rol in speelt. Natuurlijk lost Poldi met haar team ook deze zaak goed op, de bruiloft verdwijnt daardoor wat naar de achtergrond, maar daar maalt uiteindelijk niemand om. Leuke serie, de personages worden uitgediept en Sicilië zelf komt prominenter in de picture te staan. De verleiding om er eens een vakantie door te brengen, wordt steeds groter. Drie-en-een halve ster voor weer een leuk deel uit de serie met tante Poldi.

Boekenkrant

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Tante Poldi 5 - Tante Poldi en de zang van de sirenen

Tante Poldi 4 - Tante Poldi en de zwarte Madonna

Tante Poldi 2 - Tante Poldi en de hemelse vruchten

Tante Poldi 3 - Tante Poldi en de knappe Antonio

Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen