Tegenstellingen

Zaterdag, 4 juli, 2020

Geschreven door: Roald Dahl, Quentin Blake
Artikel door: Rita Pontororing

En een klein beetje griezelen

[Recensie] Zestien pagina’s met illustraties van Quentin Blake. Onderwerp? Tegenstellingen. Voor de hele kleintjes. Ook nog een paar flapjes.

De auteur van het boekje Tegenstellingen  is Roald Dahl. Tja, die kennen we van griezelboeken, grappige boeken, aparte boeken. Ook voor kinderen. En wat heeft hij over tegenstellingen te schrijven?

Nou het zijn geen tegenstellingen van gewoon groot en klein. Nee, lekker een beetje griezelen. De olifant die rechtop staat en die een krokodil ondersteboven aan zijn slurf laat bengelen. Om het een beetjes spannend te maken gebeurt dat achter een flapje. Een beetje gemeen, aapjes in een kooi en een siervogel buiten de kooi.

Nog een. Een jongetje op een grote kikker: spring op, en een meisje: hurk neer. Bijna op een egel.

Het Weer Magazine

Leuk, de tegenstellingen zijn kleine verhaaltjes waarbij de voorlezer samen met het kind kan fantaseren, wat zou er gebeuren als…. De illustraties van Blake nodigen eveneens uit om er langer naar te kijken. Kijk naar het muisje achter het flapje dat angstig is tegenover die hele grote olifant. Vooral de laatste bladzijde is bij goed kijken en fantaseren in de illustratie ook een tegenstelling te lezen.

En dat is de meerwaarde van dit ogenschijnlijk eenvoudige boekje. Er is meer te zien dan tegenstellingen. Het is beleven van de tegenstellingen.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: