"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Tekenen on the go

Donderdag, 21 april, 2022

Geschreven door: Sarah Nisbett
Artikel door: Rita Pontororing

Vertel een verhaal door te tekenen

[Recensie] Ook wel eens in de trein, in de bus, in het vliegtuig op een terrasje of gewoon op een bankje in het park gezeten en gedacht, ik wou dat ik kon tekenen? Dan is Tekenen on the go een boek dat je absoluut eens moet bekijken. Nog beter een boek waar je veel aan kunt hebben om eens te gaan tekenen.

Met een pen
Allereerst word je aangemoedigd om met een pen te tekenen. Dat weerhoud je ervan om een tekening te “corrigeren”. Gewoon dóórtekenen is het advies. Tekenen met een eenvoudige balpen maakt dat je niet gestrest raakt door keuzes die je moet maken als bijvoorbeeld, welke kleur, waarmee tekenen, welk papier? Het gaat er alleen om dat je vertelt wat je ziet aldus Sarah Nisbett. Dat kun je het beste onderweg doen zoals de titel aangeeft Tekenen on the Go.

Simpel
Nisbett advies luidt dan ook: “Hou het vooral simpel”. In het hoofdstuk “Teken gerei en materialen” volgt een beschrijving van materialen vooral van pennen. Geen verf en kwasten. Als slot wordt in dit eerste hoofdstuk aandacht besteed aan de factor “Tijd”. Nisbett besteedt relatief weinig tijd aan tekenen. Dat komt doordat ze tekenen opneemt in haar dagelijkse routine.

Visueel verhalenverteller
Duidelijk is dat dit geen tekenboek is met technische tips en trucks om te leren tekenen zoals bijvoorbeeld verhoudingen. De schrijfster benadrukt dat je vooral goed om je heen moet kijken, het verhaal in je opnemen van wat je ziet en dat proberen vast te leggen. Om haar uitleg te verduidelijken gebruikt ze de term “synecdoche”. “Dit is een vorm van beeldspraak  waarbij een klein deel gebruikt wordt om het geheel te presenteren”. Als voorbeeld noemt Nisbett hakken die damesschoenen chique kunnen maken. Dit concept trekt ze door naar tekenen. Bijvoorbeeld als je verdrietig bent, teken je een boom met hangende takken. Tekenen on the Go is daardoor meer een tekenstijl waarbij je vooral om je heen kijkt en vastlegt wat je als verhaal kunt vertellen.

Hoe dan?
Denk niet dat dit een “zweverig” boek is, het is een stimulerend boek dat je op diverse manieren aan het werk zet. Neem nou het hoofdstuk “Contourtekening en blind contourtekenen”. Eerst een uitleg en daarna volgen oefeningen.

Nog een voorbeeld van een ander hoofdstuk, “De menselijke vorm”. Nadat er aandacht is geweest voor andere invalshoeken van tekenen, nu toch nog een hoofdstuk met menselijke vormen. Nisbett laat zien dat simpele lijnen al een figuur laat zien. Daarna volgen weer oefeningen.

Volg de hoofdstukken, lees de korte inleidingen en doe de oefeningen. Laat je leiden door wat je ziet.
Een stimulerend boek om te gaan tekenen door gewoon om je heen te kijken en met een pen te tekenen.

Aan het eind van het boek tips om kleur toe te voegen.

Geniet ervan
Ooit in een instructieboek gelezen dat je kunt genieten van tekenen? Dat  is een advies dat je moet opvolgen en dat gaat vanzelf als je met dit boek aan de slag gaat. Een heel toegankelijk boek.



Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boekenkrant