"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Temples of books

Donderdag, 21 juli, 2022

Geschreven door: Marianne Julia Strauss
Artikel door: Evert van der Veen

De schoonheid van bibliotheken

[Recensie] Dit Engelstalige boek Temples of books gaat over boeken, over gebouwen waar veel boeken bij elkaar zijn gebracht. Het brengt de geschiedenis, missie, architectuur en de veranderende rol van bibliotheken overal ter wereld in beeld. De collecties zijn zowel publiekelijk toegankelijk als privé bezit, nationaal eigendom of in het bezit van een klooster.

De meeste gebouwen zijn speciaal voor het doel van bibliotheek ontworpen maar er zijn ook industriële gebouwen die een herbestemming hebben gekregen zoals het treinstation van Tilburg uit de jaren 30 dat in 2018 een bibliotheek werd. Het gebouw heeft vanuit zijn oorspronkelijke functie een enorme ruimtewerking. Op een andere manier is dat ook het geval in de George Peabody Library in Baltimore. In de oorspronkelijke kerk uit 1878 zijn maar liefst vijf etages aangebracht. De kerk/bibliotheek kan ook voor huwelijken, feesten en recepties worden gebruikt. Industrieel maar dan nieuw is de bibliotheek in Mexico city uit 2000 – 2014 die oogt als een pakhuis en een koele zakelijke sfeer uitstraalt.

De oudste bibliotheek ter wereld stond in Alexandrië, 3000 voor Christus. Deze havenstad in Egypte was destijds van grote wetenschappelijke, intellectuele en culturele betekenis in de antieke wereld.

Opmerkelijk is de bibliotheek in de voormalige De Petrus kerk in Vught uit 1884 die in 2018 op geslaagde wijze deze herbestemming kreeg. De sfeer doet denken aan de Broerenkerk in Zwolle en de Dominicuskerk in Maastricht die tot boekhandel transformeerden.

Boekenkrant

Het Maria Laach klooster voegde voor zijn groeiende collectie een bibliotheek in klassieke stijl aan zijn gebouwen toe. De hoge kasten met gietijzeren wenteltrappen stralen een ingetogen sfeer uit.

Bijzonder is de Hyundai Card Cooking Library in Seoul uit 2017 waarin een café, bar en keuken aanwezig zijn, passend bij de collectie kookboeken.

Zeer authentiek is de Muyinga bibliotheek in Burundi uit 2012 die eenvoud uitstraalt n netten heeft waarin mensen kunnen gaan liggen om een boek te lezen. De Chinquetti bibliotheek in Mauretanië uit de 8e eeuw is een Unesco monument. Het is één van de vijf overgebleven bibliotheken; tussen de 13e en 17e eeuw waren er maar liefst 30 bibliotheken.

Een bijzondere vermelding verdient de Cuypers bibliotheek van het Rijksmuseum uit 1876 – 1885. Hier is de grootste collectie met Nederlandse kunst gevestigd, 450.000 boeken.

De mooiste bibliotheek vind ik persoonlijk de Bibliothèque de l’institut national d’histoire de l’art in Parijs uit 1860. De lichtkoepels geven een prachtige sfeer.

De meest imposante bibliotheek in dit boek is die van Tianjin Binhai in China uit 2017, van de Nederlandse architecten Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. De imposante hoge en lange rijen herbergen 1,2 miljoen boeken.

Het boek biedt een mooi doorsnede van historische en eigentijdse bibliotheken overal ter wereld. De Vaticaanse bibliotheek in Rome ontbreekt in “Temples of books” terwijl deze bibliotheek beroemd is om zijn collectie oude en vaak fraai verluchte manuscripten.

Marianne Julia Strauss werkte tien jaar als reisjournalist maar schrijft nu boeken over de mooie en waardevolle dingen in ons leven. Van haar verscheen eerder “Do you read me?” over bijzondere boekhandels in de wereld.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow