The ArchDaily Guide to Good Architecture

Maandag, 13 februari, 2023

Geschreven door: Lars Pietzschmann, Nicolás Valencia
Artikel door: Evert van der Veen

Bijzondere moderne architectuur

[Recensie] Goede hedendaagse architectuur dient volgens de auteurs van dit boek aan een aantal criteria te voldoen:

zorgzaam; duurzaam; allesomvattend; inclusief; innovatief; lokaal; beschermend; vindingrijk; nuttig en wenselijk.

Zoals uit deze kenmerken blijkt wil architectuur dienstbaar zijn aan de diverse vormen van wonen, werken en leven van mensen in hun alledaagse bestaan. Architectuur heeft als taak om ruimten te scheppen voor mensen in hun privé leven maar ook plaatsen te creeëren waar mensen elkaar recreatief of zakelijk kunnen ontmoeten.

Archdaily bestaat sinds 2008 en is opgericht om wereldwijd de creatieve krachten van architecten en architectenbureaus te bundelen met als doel de kwaliteit van het stadsleven te verhogen. Ook deelt men kennis en informatie met elkaar. In de afgelopen 15 jaar zijn er zo’n 40.000 projecten gerealiseerd. De focus is dus het leven in – grote – steden maar in dit boek komen ook meerdere gebouwen in een uiterst landelijke en soms zelfs zeer afgelegen gebied voor.

Boekenkrant

Boeiend is het project waarmee het boek opent: het Miyashita park in Tokyo dat in 1964 werd geopend maar toe was aan een renovatie. Op de foto’s is het fraaie resultaat te zien.

Koepels
Van heel andere aard is Maggie’s Yorkshire in Leeds (Groot-Brittannië), een centrum voor zorg aan patiënten met kanker. De sfeer van het interieur is modern en in zekere zin zakelijk maar doet tegelijk ook warm aan als een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen.

Opvallend zijn de koepels van Hormuz, een eiland voor de kust van Iran. Het is een toeristisch verblijf van ronde, kleurige koepels. Het materiaal is volgens oude lokale traditie gebakken. Ook bijzonder is de toren in St. Louis, in Missisouri (Verenigde Staten) met een uiterlijk dat doet denken aan plantenbladeren. De toren is 115 meter hoog en bevat 316 appartementen.

Het uiterlijk van de Kapel van Geluid in Chengde, China, doet denken aan platte gestapelde blokken natuursteen. Daarmee sluit het gebouw aan bij de imposante natuur. Het dak bevat een grote opening waardoor licht binnenkomt. Het gebouw ademt natuurlijke eenvoud en dat geldt ook voor het huis in Grandola in Alentejo, Portugal. Dit is van lokale materialen gemaakt en de fraaie natuurlijke kleuren doen rustgevend aan. Lokale materialen zijn ook in Indonesië – een paviljoen van bamboe met een fraai golvend dak – en in Vietnam – gebundelde bamboestammen die samen als pilaren het dak dragen.

Er komen ook twee Nederlandse projecten voor in dit boek. Het ene is de onzichtbare Mozes brug over het water rond een voormalig fort, onderdeel van de 17e eeuwse verdedigingslinie. Het bevindt zich in Halsteren, Noord-Brabant. Het andere project bevindt zich in Amsterdam en is een huis voor drie generaties. Het interieur heeft een zekere flexibiliteit waardoor het met de veranderende behoeften in diverse levensfasen kan meegroeien.

The ArchDaily Guide to Good Architecture biedt een boeiend overzicht van onderscheidende eigentijdse architectuur.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow