"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

The Beatles, Hier, daar en overal

Donderdag, 10 maart, 2022

Geschreven door: Craig Brown
Artikel door: Peter van Bavel

When we was Fab!

[Recensie] Auteur Craig Brown is ook journalist en schreef columns voor alle newspapers die je kunt bedenken in Groot-Brittannië. Als auteur schreef hij naast boeken over the Royals, meerdere boeken over the Beatles, of the Fab Four zoals zij ook wel werden genoemd. De oorspronkelijke titel van dit in 2020 uitgegeven boek was One Two Three Four – The Beatles in Time. In 2021 verscheen de vertaalde versie bij Xander uitgevers, in een vertaling van Robert Neugarten. Deze man verdient credits omdat hij puik werk heeft afgeleverd.

The Beatles, hier, daar en overal is een grappige titel. The Beatles werd geen de Beatles maar de hit Here, there and everywhere werd dan weer wel vertaald. Deze klassieker van het album Revolver werd door Paul McCartney geschreven met een beetje hulp van John Lennon. Beiden hebben dit nummer gedefinieerd als een van hun allerbesten. De vertaling van de songtitel dekt de lading van het boek.

Er zijn onnoemelijk veel boeken verschenen over dit wereldberoemde Liverpoolse viertal. Nut en noodzaak van weer een nieuw boek moet naast een commercieel melkkoe motief dan ook gezocht worden in het antwoord op de vraag: Levert dit boek nog een waardevolle extra bijdrage, qua inhoud? Het antwoord is een volmondig: Ja!

Dat zit hem in de details. Het verhaal wordt chronologisch verteld en is inhoudelijk sterk. Heel veel research ligt ten grondslag aan deze uitgave. Craig weet zelf al veel en heeft daarnaast een hele lijst aan andere Beatle publicaties gelezen en gebruikt om zijn verhaal te vertellen. Hij heeft alles gelezen, geluisterd en bekeken dat los en vast zit en tekent dit vervolgens waarheidsgetrouw op.

Sociologie Magazine

Zijn schrijfstijl is verhalend in plaats van opsommend en dat leest lekker gemakkelijk weg. Veel anekdotes zijn heerlijk doorspekt met humor. Hij maakt ook geregeld gebruik van dialogen tussen bandleden, waardoor het geheel eerder leest als roman dan als encyclopedie.

Hoewel het merendeel van het verhaal gebaseerd is op feitelijkheden, maakt hij door het gehele verhaal heen, gebruik van meningen van fans. Deze zijn soms hilarisch en dan weer opzienbarend. Dit deel maakt dit nieuwe boek vernieuwend en van meerwaarde ten opzichte van de eerder verschenen talloze titels over The Beatles.

Het geheel oogt ook fraai en bevat talloze foto’s. Niet in een separate katern in het boek maar daar waar een foto meerwaarde biedt aan dat fragment van het verhaal. De keerzijde hiervan is dat ze op normaal papier zijn afgedrukt en niet op glanzend fotopapier. De positie binnen het geheel is voor mij persoonlijk veel meer van meerwaarde dan de kwaliteit van het papier.

Ruim zeshonderd pagina’s muziekgeschiedenis over een tijdloze band. Twee van de vier leden zijn nog in leven en maken nog altijd muziek. Alle vier zijn ze onsterfelijk voor iedere muziekliefhebber. The Beatles, uit de tijd waarin mijn ouders jong waren worden nu beluisterd door onze eigen kinderen.

‘Je kunt zo goed meezingen met hun nummers’, sprak er een. ‘Wanneer je de balans van de geluidsinstallatie naar links verschuift, hoor je de nummers in een instrumentale versie. Alsof je een karaoke-apparaat hebt’.

Zo is iedereen in het derde decennium van de eenentwintigste eeuw nog steeds een beetje Paul, John, George of Ringo. Here, there and everywhere. Met veel plezier geef ik deze biografie vier sterren. Dat zijn the Beatles immers al heel lang.

Persoonlijke songtekst:
‘One! Two!
Back then long time ago when grass was green
Woke up in a daze
Arrived like strangers in the night
(Fab! Doot, doot, doot doo)
Long time ago when we was fab (Fab!)
Back when income tax was all we had
Caressers fleeced you in the morning light
Casualties at dawn
And we did it all
(Fab! Doot, doot, doot doo)
Long time ago when we was fab’
(George Harrison – ‘When we was Fab’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren