"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

The Knowledge, how to rebuild our world from scratch

Zondag, 5 oktober, 2014

Geschreven door: Lewis Dartnell
Artikel door: Christian Jongeneel

Handboek voor herbouw van de beschaving

[Recensie] In The Knowledge legt Lewis Dartnell uit welke kennis de mensheid nodig heeft om na een catastrofe de beschaving sneller op te bouwen dan de eerste keer.

Aan boeken en films over een postapocalyptische wereld is geen gebrek. Zonder uitzondering gaan die over de periode niet lang na de catastrofe, waarin de mensheid overleeft op de restjes van de voorbije beschaving. Lewis Dartnell, onderzoeker aan de University of Leicester en auteur van talloze populairwetenschappelijke artikelen en boeken, vraagt zich iets anders af: hoe moet het daarna? Als de laatste ondergrondse benzinetank en afgelegen supermarkt geplunderd zijn, hoe moet de mensheid dan verder?

The Knowledge is een gedachte-experiment van 300 pagina’s, waarin Dartnell systematisch nagaat welke kennis de mensheid nodig heeft om de beschaving opnieuw op te bouwen. Zomaar een herhaling van de eerste beschavingsronde kan dat niet zijn. Dat duurt lang en sommige dingen zijn simpelweg onmogelijk. De industriële revolutie, bijvoorbeeld, werd gedreven door de beschikbaarheid van goed toegankelijke fossiele brandstoffen. Die zijn er bij de tweede poging niet meer. De tweede beschaving moet daarom op duurzame energie tot stand komen.

Cruciaal zijn de eerste decennia, betoogt Dartnell. Als we elkaar daarin à la Mad Max gaan uitmoorden in plaats van gezamenlijk aan de herbouw beginnen, ziet het er somber uit. Hij voorziet kleine gemeenschappen in cirkels rondom de uitgestorven steden, die langzaam gestript worden van waardevolle materialen, terwijl de mensheid een nieuwe start maakt.

Boekenkrant

De eerste jaren werken oude landbouwmachines misschien nog, maar drainagesystemen, kunstmest en bruikbare zaden zullen snel schaars worden. Daarom zal de landbouw opnieuw uitgevonden moeten worden. Hetzelfde geldt voor onder meer kleding maken, huizen bouwen en andere basisbehoeften van de mens. Daarna volgen geneeskunde, energievoorziening, transport, chemie, communicatie, tijdsbesef en tenslotte de wetenschapsbeoefening, ofwel het systematisch zoeken naar nieuwe kennis.

De kracht van Dartnells gedachte-experiment ligt erin dat hij consequent zoekt naar de noodzakelijke kennis, die het beschavingsproces sneller kan doen verlopen. De boekdrukkunst bestond bijvoorbeeld al eeuwen voordat iemand op het idee kwam dat het veel makkelijker ging als je losse letters gebruikte, terwijl er geen beletsel was om het direct zo te doen.

Natuurlijk kan Dartnell niet ieder onderwerp uitputtend behandelen, maar dat is niet erg. Het gaat erom dat hij de complexe technologische wereld ontrafelt en netjes op volgorde legt: als je ervan uitgaat dat kennis beschikbaar blijft (in de vorm van zijn eigen beknopte handleiding), hoe knoop je alle stukje technologie dan zo aan elkaar dat het niet weer 10.000 jaar duurt voordat het huidige beschavingspeil bereikt is? Het maakt van The Knowledge een zowel leerzaam als onderhoudend boek.

Eerder verschenen op http://www.christianjongeneel.nl/


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur: