The Munros

Zaterdag, 19 februari, 2022

Geschreven door: Rab Anderson
Tom Prentice
Artikel door: Jeroen Gribling

Wandelen door de Schotse Hooglanden

[Recensie] Er is een kakelverse, herziene editie verschenen van The Munros, uitgegeven door de Scottish Muntaineering Club (SMC). De naam refereert aan Sir Hugh Munro (1856-1919), een Schot die, na het bergvirus opgelopen te hebben in de Alpen, alle toppen van de Schotse Hooglanden boven de 3000 voet hoogte (914 meter) inventariseerde om ze te beklimmen. Hij was een van de eerste leden van de SMC en zijn lijst werd in 1891 gepubliceerd. Sommige van die toppen noemde hij peaks (in totaal 282) en de iets minder spannende noemde hij tops (226). Alleen de peaks worden munros genoemd. Sir Munro liep zijn tochten bij voorkeur in de nacht om de landeigenaren niet te storen en steevast in een cape, knickerbockers of kilt en met een Balmoral bonnet op.

En wat een heerlijk boek. Zeer goed verzorgd met 386 paginaā€™s gevuld met heldere routekaarten en -beschrijvingen, fantastische fotoā€™s en belangrijke tips. Waarvan een van de belangrijkste is dat dit boek niet gebruikt moet worden op de route zelf. Download de Ordnance Survey App en koop de Ordnance Survey Map.
De munroist in spe zal zich moeten realiseren dat wandelen in de Hooglanden anders is dan wandelen in de Alpen. Er is aanmerkelijk minder openbaar vervoer, het mobieltje heeft meestal geen bereik en er zijn ook geen tot amper hutten voor onderweg. Zo af en toe vindt de wandelaar onderweg een bothy (er zijn er circa 80 verspreid over het gehele gebied), die het best beschreven kan worden als een onbewaakte hut maar soms meer weg heeft van een aan de natuur teruggegeven arbeidershuisje. Een meerdaagse wandeling, met de auto strategisch geparkeerd en de tent op de rug, dient daarom terdege voorbereid te zijn. Achterin het boek staat een compleet overzicht van alle peaks en tops, inclusief een staatje waar je zelf een vinkje kan zetten wanneer je een top hebt bereikt (met datum). De SMC houdt online een lijst bij van zogenoemde Compleaters, zij die alle munros bedwongen hebben, inclusief een aantal Nederlanders en Belgen. Sommigen hebben daar veertig jaar over gedaan. Het record staat echter op 31 dagen, 23 uur en 2 minuten. Ik zou opteren voor de lange variant. Daar zijn The Munros mooi genoeg voor.

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Schrijven Magazine