The National Park Guide

Zaterdag, 7 januari, 2023

Geschreven door: Brian Gade Larsen
Artikel door: Astrid van Amerongen

Zuitdwest-Europa in een notendop

[Recensie] Brian Gade Larsen en Lone Ildved hebben in acht jaar tijd het zuiden en zuidwesten van Europa en de Canarische Eilanden bereisd. Tijdens hun tochten is het idee voor The National Park Guide Europe – Southwestern Europe,
Macaronesia and the Alps
ontstaan. In dit 689 pagina’s tellende boekwerk beschrijven de auteurs 58 nationale parken in Spanje, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Italië en Malta. Bij het openslaan van het boek zie ik meteen een kaart van Zuid- en Zuidwest-Europa met daarin een nummering van de nationale parken die verderop beschreven zijn. Wat mij opvalt, is dat Italië met zijn hoeveelheid nummertjes met kop en schouders boven de andere landen uit steekt.

Ik ben benieuwd hoe deze gids werkt en neem de proef op de som met het hoofdstuk over het Berchtesgaden National Park in Duitsland. Er volgt eerst een korte introductie over de ligging van het park, zijn geschiedenis en daarna komen flora en fauna aan bod. Handig is een kaartje waarop de verschillende toegangswegen tot het park aangegeven zijn. Aan het eind van het hoofdstuk is de praktische info voor de bezoeker te vinden. Het boek is dik en heeft veel tekst in een erg klein lettertype. Met name dat laatste zorgt ervoor dat ik moeite heb om mijn aandacht vast te houden. Waar ik wel van smul zijn de prachtige kleurenfoto’s die elk natuurgebied in zijn volle glorie laten schitteren.

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Boekenkrant