The white rose

Zaterdag, 18 april, 2020

Geschreven door: Amy Ewing
Artikel door: Joost Zuijderduijn

Kan Violet de verschrikkingen in de Jewel en de wereld rechtvaardiger maken?

[Recensie] Violet is ontsnapt aan de verschrikkingen in de Jewel. Ze zoekt een veilige plek waar de Hertogin haar niet kan vinden,  maar dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Veel mensen zijn naar haar en Ash op zoek en het is lastig om ongezien op zoek te gaan naar een veilige bestemming. Daarbij merkt Violet dat ze naast haar drie normale krachten, misschien zelfs in staat is om nog grotere dingen te doen… Ze gaat op avontuur, maar leert ook meer over haar voorouders en het ontstaan van The Jewel. Kan Violet de verschrikkingen in de Jewel en de wereld rechtvaardiger maken?

The White Rose begint met flink wat actie. Violet moet samen met haar bondgenoten ontsnappen aan de gruwelen van de Hertogin. Ze moet Raven redden op een hele lugubere plek en een veilige locatie vinden om meer te weten te komen over haar oorsprong en andere mensen die willen rebelleren tegen de adel. Hierbij viel ik van de ene verbazing in de ander. Het verhaal loopt lekker door en telkens schrok ik van de barre omstandigheden waar Violet en haar vrienden in moeten leven.

In The Jewel en Opgesloten leer je al veel over de slechte omstandigheden waar Violet en de andere surrogaten in leven, maar in The White Rose weet Amy Ewing alles nog erger te maken: de gezelschapsjongen leeft ook niet bepaald prettig. Je krijgt te horen hoe Ash een gezelschapsjongen werd en wat voor verschrikkelijke opdrachten hij daar voor moest doen. Ook de rest van de bevolking leeft in enorme armoede, terwijl de adel alleen maar de arbeiders uitbuit. Amy Ewing weet wel hoe je een verhaal heel akelig maakt…

The White Rose deed mij aan twee fandoms denken waar ik verzot op ben. Ten eerste deed Violet mij denken aan Juliëtte van de Touching Juliëtte-trilogie van Tahereh. Net als Juliëtte denkt Violet dat haar krachten een vloek zijn, maar langzamerhand merkt ze dat haar magie veel meer voorstelt.

Archeologie Magazine

Violet wordt langzamerhand een superheld en door het verhaal over het ontstaan van The Jewel ben ik nog nieuwsgieriger naar het derde en laatste deel van deze trilogie. Hoewel ik erg genoot van The White Rose, had dit deel iets last van het tussendeel-syndroom: er gebeurde veel en er wordt een mooie aanloop gemaakt naar een spectaculair einde (zeker door die cliffhanger op het einde!), maar het was nog niet de actie waar ik op had gehoopt. Wel wist dit deel mij flink te hypen voor het slotdeel, want die wordt vast spectaculair! The White Rose is een goed vervolg op The Jewel waar je merkt dat de adel nog gruwelijker is dan verwacht, maar ook merkt dat Violet kans maakt om daar een stokje voor te steken. Kom maar snel met dat vervolg!

Voor het eerst verschenen op Nerdyfreekyfanboy