De prosecco-dagboeken

Donderdag, 12 augustus, 2021

Geschreven door: Ruud van Gessel
Artikel door: Saskia Imbert

Is een fijn feelgoodverhaal met een extraatje

“Ik zocht een prosecco die een feestje bouwt met je smaakpapillen, gemaakt door een knappe man met een gepassioneerd verhaal, eigenaar van een bescheiden wijngaard op een beeldschone locatie.”

[Recensie] Een Amerikaanse blondine op hoge hakken, die vlogs over goede wijn en gezond eten de wereld instuurt… dat is influencer Helena. Haar berichtjes post ze graag op ‘Wineonheels’, waar haar volgers dan weer massaal op reageren. Maar ze geniet er niet meer van dat iedereen haar zo aardig vindt, ze wil meer diepgang in haar werk, maar willen haar volgers dat wel?

Ook haar stukgelopen relatie met Redgie speelt haar parten. Leren loslaten blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Geschiedenis Magazine

Helena is nu afgereisd naar Italië. Tijdens haar zoektocht naar authentieke wijnbouwers, die op ambachtelijke wijze prosecco maken, leert ze Arturo kennen. Vindt ze het geluk terug bij hem? Of zorgt ‘Il prosecco dittatore del monde’, de prosecco-dictator die nabij Arturo woont, voor de ommekeer?

Alberico Brunatoni is die succesvolle en steenrijke buurman. Hij werkt echter zonder liefde en gevoel, zijn enige doel is de wereld veroveren met zijn prosecco. Het machinaal werken en het gebruik van chemicaliën roept zeker geen sympathie op in zijn omgeving.

Na zijn mislukt huwelijk komt hij bij psychiater Helene terecht. De praatsessies met haar maken hem milder en zijn opgekropte woede en verdriet noteert hij nu in een dagboek. En wij mogen meelezen!

De Italiaanse sfeer is vanaf de eerste pagina voelbaar. Italiaanse uitdrukkingen, geloof en bijgeloof, lekker eten en drinken, de beschrijving van het landschap,… Heerlijk! Het voelt echt aan alsof je daar ter plaatse bent. Ook de feiten en weetjes over wijnbouw en prosecco in de streek van Veneto zijn talrijk aanwezig.

Het verhaal is goed opgebouwd. In het begin komen de minder mooie kanten van de hoofdpersonages aan bod, soms een beetje stereotiep gebracht maar dat geeft wel een grappig effect. Zowel Helena als Alberico maken een mooie innerlijke groei door.

Ruud van Gessel heeft, naar mijn mening, een moderne parabel geschreven. De prosecco-dagboeken is een verhaal met een boodschap en met veel wijsheid. Als lezer moet je wel open staan voor ‘de moraal van het verhaal.’ Ik vond het alvast vernieuwend en verfrissend.

Ook de nevenpersonages zijn goed uitgewerkt. De ouders van Alberico worden zeer liefdevol in beeld gebracht, echt mooi gedaan. Maar ook voor huishoudster Lorena is er een mooi rol weggelegd.

Het meest mysterieuze personage kon ik aanvankelijk niet goed plaatsen. Iemand die alles zo goed observeert zonder te oordelen, een luisterend oor voor Alberico. Pas op het einde van het verhaal wordt de identiteit bekend, als je aandachtig leest. Ik had deze onthulling bijna gemist. Een knappe insteek, zo verrassend en origineel.

Ruud van Gessel, scenarioschrijver en regisseur voor televisie, heeft me overtuigd met zijn vlotte schrijfstijl. Met momenten kabbelde het verhaal soms wat traag voort, maar ook dat past dan weer bij de Italiaanse sfeer. De humoristische ondertoon zorgde ervoor dat ik het boek met een glimlach heb gelezen.

Een verhaal over twijfels, inzicht, relaties die mislukken en toch weer de hoop om verder te gaan.

“Waarom staan de wijzers stil op een wond van liefde als de tijd alles heelt?”

Deze zin komt regelmatig terug in het verhaal, de betekenis wordt uiteindelijk toch duidelijk.

De prosecco-dagboeken is een fijn feelgoodverhaal met een extraatje. Zoveel levenswijsheid op een originele manier tot bij de lezer gebracht. Ik vond het fijn om, in onze drukke wereld, toch eens even stil te staan en gewoonweg te genieten. Met een positief gevoel heb ik dit boek gelezen, er is nog liefde en hoop in deze wereld.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar het volgende delen in deze bubbel-trilogie, De Champagnedagboeken en De Cavadagboeken.

Dit eerste deel geef ik graag 3,5 welverdiende sterren!

Eerder verschenen op Perfecte Buren