Thema ZOMER

Donderdag, 19 augustus, 2021

Geschreven door: Kaat De Kock
Artikel door: Perfecte Buren

Charlie heeft echt een rotzomer: haar vriendje Hakim is verhuisd naar de andere kant van het land en haar vriendinnen zijn alle drie op reis. Alsof dat nog niet erg genoeg is, heeft haar moeder een relatie met haar gevreesde turnleraar, die ook nog eens veel te hard zijn best doet om Charlie voor zich te winnen. Omdat ze bang is dat Hakim haar zal vergeten, besluit Charlie helemaal alleen met de trein naar hem te gaan. Het wordt geen makkelijke reis, die dan ook helemaal fout loopt en grote gevolgen heeft.

Kan Charlie haar relatie én haar zomer nog redden? En slaagt ze erin om ervoor te zorgen dat haar meester niet haar nieuwe stiefvader wordt?

Net zoals het vorige deel, ‘Help, Ik ben verliefd’, is de cover opnieuw een pareltje. Helemaal in dezelfde hedendaagse en frisse vormgeving. De vrij korte hoofdstukjes zijn zeer vlot leesbaar. Ze worden zeer mooi aangevuld met de illustraties van Crostin. Dit maakt dat het boekje opnieuw een mooi en fris geheel vormt. Dit maakt het boek qua vormgeving opnieuw een uniek pareltje.

Het is echt een boek voor tieners uit dezelfde leeftijdscategorie als hoofdpersonage Charlie, vanaf een jaar of tien.
In tegenstelling tot het vorige deel, heb ik wel het gevoel dat de gebeurtenissen die Charlie meemaakt, minder uit het leven gegrepen zijn. Of toch situaties zijn die niet alledaags zijn. Dit vind ik jammer, aangezien zo minder lezers zich rechtstreeks aangesproken zullen voelen. Zo verliest het boek een deel van zijn kracht.

Wordt Vervolgd

Ik had gehoopt dat het veeleer opnieuw regelrechte puberkwaaltjes en problemen zouden zijn die de meeste aandacht kregen. Het dagdagelijkse leven van een tiener die zich onbegrepen voelt en van iedere mug een olifant kan maken. Dat vind ik echt een gemiste kans.

In het eerste boek voelde ik me echt midden in de leefwereld van Charlie, nu was er een veel grotere afstand en vond ik zelfs een aantal van de gebeurtenissen onrealistisch. Hierdoor is de link met de tienerlezers en zelfs met hun ouders zoek. Anderzijds zijn de gebeurtenissen zeer visueel beschreven wat dan weer een mooie extra is. Daardoor voel je je toch wel deel van het verhaal.

Het is een leuke aanrader om mee op vakantie te nemen. De frisse en aangename schrijfstijl maken het boek zeer toegankelijk.. Diepgang en humor wisselen elkaar af. En opnieuw zijn er een aantal mooie boodschappen aanwezig, zonder te belerend te zijn.

Door de korte hoofdstukken biedt het opties voor iedere type jonge lezer. Zij die het in een ruk willen uitlezen of zij die elke dag een stukje willen (of moeten ) lezen.

Wie weet wat het volgende deel zal brengen, de perikelen van Charlie op de middelbare school misschien ? Ik kijk er alvast naar uit om het te ontdekken. En ik hoop dat Kaat de Kock en Crostin nog een aantal mooie delen in petto hebben. Ik geef dit boek 3 mooie sterren.

Peggy

Eerder verschenen op Perfecte Buren.