Thema ZOMER

Donderdag, 19 augustus, 2021

Geschreven door: Rick Meijer
Artikel door: Perfecte Buren

Kleine Pingwing woont op de Zuidpool met zijn familie. Maar hij wil graag op avontuur, naar een plaats waar de zon zijn veren verwarmt, naar een plaats waar het niet zo saai is. Want het spannendste dat Pingwing op de Zuidpool al heeft beleefd… is het gesnurk van Oom Jos.

Alvorens met het roze vliegtuigje van F. Miengo, de avontuurlijke flamingo, naar warmere gebieden te vertrekken, belooft Pingwing aan zijn familie om contact te houden via videobellen. Lekker modern en eigentijds dus.

Pingwing beleeft de wildste avonturen in tropische oorden. Een heuse jungletocht, surfen op de hoogste golven, een woeste vulkaanuitbarsting,…

En ondertussen stuurt hij foto’s en berichtjes naar zijn familie. Maar die merken dat het toch niet helemaal goed gaat met Pingwing. Ze zien dat hij de warmte van thuis mist, dat Pingwing eigenlijk wel heimwee heeft. Zijn ouders steunen hem, laten de minder fijne gevoelens ook toe.

Technisch Weekblad

“Waren de avonturen wel echt gebeurd zoals Pingwing ze had verteld…?”

De lezer keert terug naar de zelfde scènes, maar die worden nu anders in beeld gebracht. Want hoe ging het er écht aan toe? De reis van Pingwing blijkt in werkelijkheid toch minder spectaculair te zijn. Pingwing heeft het best koud, de vulkaanuitbarsting is maar een zwak rookpluimpje en in de jungle gebeurt er toch niet zo veel. En die metershoge golven…?

Dit prentenboek heeft een paar bijzonder mooie boodschappen voor zowel het jonge publiek als voor volwassenen. Dromen over avontuur is heerlijk. Maar toegeven dat het uiteindelijk toch niet zo fijn is als verwacht, dat mag natuurlijk ook. De schijn ophouden is dan echt niet nodig.

Tijdens deze vakantieperiode worden de sociale media overspoeld met leuke vakantiefoto’s waarop gelukkige ouders en kinderen stralen, liefst nog met een mooi landschap op de achtergrond. Toch? Maar is het altijd écht zo fijn en zo mooi? Daar mogen we best wat eerlijker in zijn.

Heimwee tijdens vakantie of op kamp? Het verlangen naar je thuis, je familie en vriendjes, daar mag gewoon openhartig over gesproken worden.

Dit prentenboek kan zeker een fijne aanzet tot dialoog zijn tussen ouders en kinderen, of in de klas bij het thema vakantie. Maar ook zonder nadruk te leggen op deze inhoud kan je gewoon genieten van een heerlijk verhaal!

De illustraties van Jade van der Zalm vullen de tekst van Rick Meijer perfect aan. Met weinig woorden en knappe prenten wordt hier een volwaardig verhaal verteld. De emoties zijn subtiel merkbaar, nooit overheersend.

Op de prenten is zoveel te zien. Ik ontdekte telkens weer nieuwe details. Flamingo heeft bijvoorbeeld zowel een vliegtuigje, een bootje als een ijskraampje! Sommige dieren keren terug in verschillende scènes, vind jij ze terug? En gaan ze uiteindelijk allemaal mee feesten op de Zuidpool of toch niet? De laatste pagina’s zijn uitklapbaar en vormen samen dat groot feestelijke tafereel. Thuis… daar kan het soms ook best een beetje avontuurlijk zijn hoor!

Dit hartverwarmend prentenboek beoordeel ik graag met 4 sterren. Veel kijk- en leesplezier!

“De zon vloog met Pingwing mee,
Maar de kou bleef achter. Diep
vanbinnen begon er iets te gloeien…”

Saskia

Eerder verschenen op Perfecte Buren.