Thema ZOMER

Donderdag, 5 augustus, 2021

Geschreven door: Kiki van Dijk
Artikel door: Perfecte Buren

Kiki van Dijk is bekend van haar vakantiethrillers en Vlieland is daar geen uitzondering op. Meestal speelt het verhaal zich af op vreemde bodem maar nu, mede door de Coronapandemie, heeft Kiki van Dijk ervoor gekozen om het verhaal te situeren op een van de mooie Waddeneilanden.

Charlie is een reisblogger met vele volgers. Haar reisblog is ontzettend populair, zó populair dat haar man Jean haar manager is geworden. Samen kunnen ze goed van de opbrengsten van het blog leven. Jean heeft het plan opgevat dat Charlie voor een weekend naar Vlieland gaat. Ze mag daar overnachten op een glamping, gaat een festival bijwonen én hij heeft een interview geregeld met de producent van Vliebier, bier dat op Vlieland gebrouwen wordt en aan bekendheid wint.

Charlie heeft er absoluut geen zin in, ze is moe, toe aan rust. Maar eenmaal op pad, komt die zin vanzelf. Vroeger ging ze er ook met haar ouders op vakantie en ze heeft er vele goede herinneringen aan. Na de eerste nacht in een luxueuze tent wordt ze wakker in een kakafonie van geluid, er is iets grondigs mis op de camping. Een jong meisje, Noor, blijkt vermoord te zijn. Een tragische gebeurtenis waardoor veel mensen weer op de eerste beste veerboot stappen om ver van het eiland te zijn. Maar zo zit Charlie niet in elkaar! Ze gaat op onderzoek uit en samen met Emmie, die ze de dag ervoor op een schildercursus heeft ontmoet, besluit ze een podcast over de misdaad te maken. Het roddelcircuit op het eiland heeft dan al een eerste verdachte op het oog. Toevallig is dat de bierproducent waarmee Charlie eerder een afspraak had, een onbehouwen vent die ook op haar geen goede indruk heeft gemaakt.

Dan verdwijnt er een meisje zonder een spoor achter te laten. Jean ziet graag dat Charlie naar huis komt, maar Charlie wil nu meer weten van deze zaak, vooral ook voor haar podcast. Samen met Emmie vinden ze bij toeval de fiets van het verdwenen meisje, zou ze nog in leven zijn? Terwijl heel Vlieland zijn hart vasthoudt, komt er bovendien nog een zware zomerstorm aan. Tegen alle raadgevingen in, besluit Charlie om niet te vertrekken, ze heeft inmiddels zoveel aanwijzingen gevonden dat ze nu ook de moordenaar mee wil ontmaskeren. Dat ze daarbij zelf gevaar loopt, heeft ze niet in de gaten totdat de zomerstorm écht losbarst.

Technisch Weekblad

Kiki van Dijk schrijft verhalen waarin sterke vrouwen een grote rol spelen, boven zichzelf uitstijgen. Ook nu is dat weer het geval. Charlie is een succesvol blogger maar zit wel erg onder de plak bij haar man Jean. Hij besluit waar ze naar toe gaat, met wie ze afspreekt enz. Hij regisseert haar leven. Maar op Vlieland neemt ze haar leven veel meer in eigen hand. Dat begint al met een schildercursus, ze heef al lang geen tijd meer gehad voor deze hobby maar wat geniet ze van deze middag in de duinen. Ze maakt er kennis met Emmie en een leuke vriendschap ontstaat. Een vriendschap die ze hard nodig heeft want wat lopen er vreemde individuen rond op dat eiland! Normaal gesproken klapt Charlie totaal dicht bij onaangename situaties met mannen. Dit heeft te maken met iets dat in het verleden is gebeurd. Maar hier, op dat op het oog vredige eiland, leert ze met haar demonen uit het verleden om te gaan en assertief te reageren op ongewone situaties. Ze ontloopt het gevaar niet meer maar lijkt het zelfs op te zoeken!

De spanning zit er van meet af aan, er gebeurt van alles en in een flink tempo. De schrijfstijl is heel toegankelijk, de korte hoofdstukken maken dat je door wil lezen. Een ingewikkeld plot, de ontknoping wordt ook lang uitgesteld. Een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie, niet te veel nadenken, lekker genieten. Drie-en-een-halve ster.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.