Toen het oorlog was, 1914-1918

Duik in de tijd van de Eerste Wereldoorlog

[Recensie] In Toen het oorlog was, 1914-1918 lees je alles over de Eerste Wereldoorlog. Perfect voor kinderen vanaf 9 jaar die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en dan met name de oorlog.

Het boek begint met één hoofdstuk welke je echt moet lezen en bevat daarnaast een tijdlijn waarin de gebeurtenissen van de oorlog weergegeven worden met vervolgens diverse hoofdstukken over de Eerste Wereldoorlog zoals de hoofdrolspelers, technieken die werden gebruikt, het leven van de soldaten en zelfs de inzet van dieren tijdens de oorlog.

De volgorde waarin je het boek leest na de inleiding maakt niet veel uit. Je kunt dus lezen wat jij het liefst als eerste wilt lezen, maar ik zou wel aanraden om het boek van begin tot eind te lezen. Dat maakt de beleving van het boek het mooist.

Toen het oorlog was 1914-1918 is geschreven door Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal. In een prachtig informatief boek nemen ze je op een begrijpbare manier mee in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Het boek bevat talloze weetjes, feiten en verhalen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt en weten je te raken.

Geschiedenis Magazine

Een van de leuke aspecten van het boek vind ik de “Wat anderen niet weten en jij nu wel” stukjes die overal in het boek te vinden zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat Hitler er altijd voor zorgde dat er een haarlok over zijn voorhoofd hing, omdat hij daar een litteken uit de Eerste Wereldoorlog had? Naast de weetjes bevat het boek ook persoonlijke verhalen van mensen die de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt. Iets wat indruk op mij heeft gemaakt.

Het boek bevat naast ontzettend veel interessante informatie, prachtige en soms ook heftige afbeeldingen. Daarnaast zijn er illustraties gemaakt door Irene Goede. De illustraties en afbeeldingen zorgen ervoor dat je het verhaal nog beter begrijpt en dat het je raakt en aan het denken zet.

Er wordt ook aandacht besteed aan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog en de sporen die het heeft achtergelaten met daarin de aanleiding voor de volgende grote wereldoorlog: de Tweede Wereldoorlog. Ook hier is door dezelfde schrijvers een al eerder verschenen boek over geschreven: 1939-1945.

Een prachtig informatief boek over de Eerste Wereldoorlog waar je niet alleen als kind, maar zeker ook als volwassene veel van kunt leren.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles