Toko Lo

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Lola Ruler
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Weer eens iets anders dan het doorsnee bakboek

[Recensie] Lang niet iedereen zal ‘oh ja, die’ roepen bij het horen van de naam Lola van Ruler. Ze is (nog) niet zo bekend bij het grote publiek. Dat zou na het verschijnen van haar Indische bakboek Indische bak- en cateringbedrijf Toko Lo. Nu zijn er al heel veel Indische kookboeken maar een Indisch bakboek zie je niet iedere dag en dus keken we met spanning uit naar Toko Lo.
Lola van Ruler is een geschoolde banketbakker en stond op haar 23ste al op de grootste Indische markt in Nederland. De Pasar Istimewa.

Lola bakt Indisch en dat wil zeggen dat de Nederlandse invloed aanwezig is. Je komt dan ook recepten tegen waarvan je vast niet wist wat die met Indisch eten te maken hebben. Zoals een mokkataart. Het leuke is dat Lola soms extra informatie geeft en uitlegt waarom een baksel wel degelijk iets met Indisch eten te maken heeft.

Maar het overgrote deel is onmiskenbaar echt Indisch.
Behalve zoete baksels zijn er ook recepten voor hartige snacks, puddingen en drankjes. Tussendoor staan een aantal verhalen waarin we Lola wat beter leren kennen.

Het gaat uiteraard vooral om de recepten en die mogen er zijn. In de zes hoofdstukken zien we de ene na de andere heerlijkheid verschijnen. Zelfs als je het recept nog niet gelezen hebt zit je bij de namen al te watertanden. Indische broodpudding, spekkoekcake, butterscotchtaart, pandan-limoen-meringuetaart, Indische aardappelkroketjes, verschillende loempia’s, zalmballetjes en de heerlijkste koekjes en drankjes. In de basisrecepten leren we gele room maken, spekkoekspecerijen samenstellen en ook chilisaus, sambal en loempiavellen maken we zelf. Waar ik nog even mee wacht is het maken van dodol oftewel palmsuikertoffees. Supersimpel maar vast en zeker ontzettend lekker en erg verslavend.
Lola legt alles duidelijk uit en zeker als je vaker bakt dan zijn de recepten heel goed te maken. De smulfoto’s laten het eindresultaat zien en ook Lola zelf siert een aantal pagina’s.

TijdvoorTijdschriften

En ja, je zult zeker naar een goede toko moeten om het een en ander aan te schaffen. Uiteraard is online ook alles te vinden.

Het is een mooi uitgevoerd boek. Stevig papier, duidelijke letter en aangename kleuren.
Voor bakliefhebbers is het heerlijk om weer eens iets anders te maken dan wat je in andere bakboeken tegenkomt. Toko Lo is het eerste boek van Lola van Ruler maar naar we hopen niet het laatste.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Toko Lo