Tong

Zaterdag, 9 maart, 2019

Geschreven door: Jo Kyung-Ran
Artikel door: Jacqueline Boekalicious

Culinaire roman over liefde en wraak

[Recensie] Tong van de Zuid-Koreaanse Jo Kyung-ran is een culinaire roman bij uitstek! De titel verwijst echter niet alleen naar vis, maar ook naar een lichaamsdeel, naar vlees (“Mocht de tong niet helemaal vers meer zijn of ietwat bedorven, dan wordt dit verborgen door nootmuskaat aan de saus toe te voegen”).

De hoofdpersoon, Chong Chiwon, runt een goedlopende kookschool in Seoel als ze ontdekt daar haar vriend een verhouding heeft met een ex-model dat kooklessen bij haar volgt. Haar wereld stort in, verdwaasd sluit ze haar school en keert terug naar het Italiaanse sterrestaurant Nove waar zij voorheen chef-kok was.

Wanneer ze in een tijdschrift leest dat haar ex-vriend en zijn vriendin haar voormalige kookschool heropenen, besluit ze wraak te nemen. Ze plant haar actie zorgvuldig, op de enige manier die ze kent: met behulp van haar kookkunst. In de keuken bereidt ze haar laatste gerecht voor met een vlijmscherp mes, een gerecht voor één persoon, dat smelt op je tong.

De roman is onderverdeeld in zeven hoofdstukken, ieder naar een maand vernoemd. Het boek begint in januari en eindigt in juli. Zo werkt Jo Kyung-ran langzaam toe naar de ultieme wraakactie van haar heldin en wordt er ondertussen gerefereerd naar de gerechten die passen bij het jaargetijde. Chong Chiwon trekt parallellen tussen liefde en eten en koken. Emoties worden met ingrediënten in verband gebracht: zo drukt een bobbelige augurk droefheid uit, basilicum duidt eenzaamheid aan en blijdschap komt overeen met saffraan.

Hereditas Nexus

Tong is een subtiele, gevoelig geschreven roman, te vergelijken met Haruki Murakami of Patrick Susskind, met prikkelende passages over eten en koken, vol weetjes en wijsheden uit kookboeken en culinaire anekdotes, die dan weer ingenieus zijn verweven met het verhaal van de in de steek gelaten Chong Chiwon.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws