Top Bob - Van wie is die drol?

Zaterdag, 1 januari, 2022

Geschreven door: Harmen van Straaten
Artikel door: Rita Pontororing

Top Bob, de reddende hond

[Recensie] Een hond die aan zijn neus voelt dat er iets verdacht is. Zijn neus gaat dan trillen. Dat moet een speurneus zijn. Het gaat om Top Bob de reddende hond, die de buurt veilig houdt. Jammer dat zijn baasjes meneer en mevrouw Dril dat niet weten en jammer dat er veel meer mis gaat.

De vertelstijl is grappig. Auteur Harmen van Straaten laat Top Bob het verhaal doen. Dat maakt dat in Top Bob Van wie is die drol de speurhond hele verrassende dingen vertelt. Zijn baasjes, meneer en mevrouw Dril weten bijvoorbeeld niet wat hij allemaal doet. En als huisdier doet hij zijn baasjes plezier door de blije hond na te doen. Ook de manier waarop Top Bob over zichzelf praat, maakt het lezen van dit boekje aantrekkelijk. Beetje stoer om goed over te komen.

Deze ā€˜gesprekkenā€™ met zijn baasjes en de manier waarop Top Bob daarover ā€˜praatā€™ zijn hilarisch. Vooral als Top Bob vertelt over Nero, de dapperste hond van de straat, volgens mevrouw Dril.

ā€œDat geeft me pas echt een dolksteek in het hart.
Nero, bijna honderd kilo gespierde dommigheidā€.

Wordt Vervolgd

Zoals van Straaten Nero uitgetekend heeft, zo past de hond helemaal in de sfeer zoals Top Bob Nero schetst. Ook de drol waar het in dit boekje om gaat ontbreekt niet in een illustratie. Natuurlijk kunnen we Top Bob eveneens in de illustraties zien. Misschien verwacht je een stoere, stevige hond? We zien eerder een mager scharminkel, het tegendeel van een hond die een misdaad weet op te lossen.

Auteur en illustrator Harm van Straaten heeft met Top Bob Van wie is die drol is een grappig en vooral heel aantrekkelijk boek geschreven en geĆÆllustreerd . Het zal kinderen die al iets meer kunnen lezen, stimuleren om eens zelf te lezen.

Het boekje heeft alle elementen in zich om dit voor elkaar te krijgen. Zowel de zinnen als de hoofdstukken zijn kort. Illustraties die de tekst aanvullen. Niet al te veel want het is een leesboek, geen prentenboek. Een prettig formaat, qua dikte prima, het ziet er uit als een ā€˜echtā€™ boek. Alweer het derde deel in deze serie.

Een leesboek met een spannend verhaal om kinderen te laten ervaren dat lezen genieten is.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles