Tot straks!

Zaterdag, 17 april, 2021

Geschreven door: Brigitta Bijloos
Esther Miskotte
Artikel door: Katelijne van Alem

“Zou hij misschien echt weg zijn?”

De auteur 

[Recensie] Brigitta Bijloos werd moeder met (vroedvrouwenpraktijk) Levenskracht. Leen Heusdens toonde haar hoe prachtig een zwangerschap en een bevalling kunnen zijn, als je er maar volledig voor openstaat. Haar visie gaf mijn kinderen en mezelf een geboorte in vertrouwen. Eigenzinnig zijn en schrijven, daar heb ik nooit moeite voor moeten doen. Brigitta is gestart met het boek ‘onze baby’ en vandaaruit verhalen gaan vertellen voor in het gezin.

De illustrator

Wie kan er nu beter boeken voor kinderen maken, dan iemand die zelf jarenlang voor de klas heeft gestaan? Esther Miskotte (Amsterdam, 1969) volgde een opleiding tot eerstegraadsdocent Tekenen en Schilderen en deed daarna de Pabo. Lange tijd combineerde ze het lesgeven op basisscholen met het maken van sculpturen en schilderijen – maar sinds in 2013 haar eerste prentenboek verscheen bij Clavis Uitgeverij, heeft ze zich vooral toegelegd op het illustreren en schrijven van kinderboeken. Ze hecht er veel waarde aan dat leerkrachten haar werk kunnen gebruiken. Humor en fantasie spelen in haar boeken een belangrijke rol.

Wordt Vervolgd

Verhaal

Hallo! Ik ben Nena.
Ik voel me bang en verdrietig als ik mijn mama,
mijn papa en mijn grote broer niet zie. Als ik naar juf Elly ga,
mis ik hen soms de hele dag. Gelukkig komen we altijd weer bij elkaar.

Missen

In dit boek staat het thema missen centraal. Vanuit dit verhaal kun je dit onderwerp goed bespreekbaar maken. Zo kun je elkaar op korte momenten even missen, maar ook wat langer achter elkaar. Hoe gaat jouw kind hiermee om? In dit boek komt het missen op een speelse en liefdevolle manier tot uiting, waardoor het dagelijkse gemis wat lichter kan worden.

Vormgeving

Sprekende kaft, met mooie warme kleuren. De pagina’s zijn op wat dikker en licht glanzend papier afgedrukt. Het is een prettig verhaal om voor te kunnen lezen en als je kind wat ouder is, zelf te gaan lezen.

Op de achterkant wordt aangegeven dat het boek vanaf 3 jaar is. Voor kinderen van net 3 jaar, is het volledige verhaal wel wat lang. Wel is het een mogelijkheid om het boek dan in delen voor te lezen.

Het is prettig om met je kind te kunnen praten over emoties. Jonge kinderen moeten deze emoties nog leren kennen en nog leren uiten. Dat is mede door dit boek iets waar je hen in kunt ondersteunen.

Het thema missen wordt op een prima manier uitgewerkt, kinderen zullen zich hierin herkennen en daardoor ook makkelijker kunnen vertellen hoe het missen voor hen is. En zeker voor kinderen die het nog spannend vinden om straks naar de basisschool te gaan, zal het boek herkenning en verlichting kunnen geven.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles