Tussen hoogmoed en hysterie

Zaterdag, 3 september, 2016

Geschreven door: Remco de Boer
Artikel door: Erwin Boutsma

‘Nimby’ prevaleert in schaliegasdiscussie

[Recensie] Communicatiedeskundige en ingenieur Remco de Boer stortte zich een paar jaar lang op de schaliegasdiscussie in Nederland, wat resulteerde in een lijvig boek dat net zozeer gaat over de rol van de media en populistisch activisme in controversiële discussies, als over schaliegaswinning zelf.

Tussen hoogmoed en hysterie– Vijf jaar strijd tegen schaliegas in Nederland  is een grondig, grotendeels chronologisch verslag van alle hoogte- en dieptepunten in die disussie, van het eerste persbericht van Energie Beheer Nederland (EBN) in 2009 over de mogelijkheden van schaliegaswinning in ons land, tot en met de streep die minister Kamp in 2014 ‘voorlopig definitief’ door alle plannen haalde.

Het boek geeft een onthutsend beeld over hoe feiten en nuance volledig onder kunnen sneeuwen zodra ze worden ‘vervuild’ door emoties. Zeker als mensen met een grote mond, veel charisma en nog meer vrije tijd zich in de strijd mengen: met catchy oneliners, slim gebruik van sluimerende angstgevoelens en ongegeneerd cherry picking in de wetenschappelijke feiten krijgen ze snel een schare mondige volgelingen.

Het boek is bij vlagen bijna grappig, maar schetst al met al een weinig hoopvol beeld over het vermogen van de gemiddelde Nederlander om ingewikkelde onderwerpen over te laten aan deskundigen; het nimby-principe (‘not in my backyard’) prevaleert meestal. De Boer weet dat uitermate boeiend, gelardeerd met de juiste hoeveelheid anekdotes en een grote hoeveelheid feitenmateriaal, op te schrijven.

Ons Amsterdam

Eerder verschenen in Technisch Weekblad


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.