Tussen twee werelden

Dinsdag, 27 december, 2022

Geschreven door: Suleika Jaouad
Artikel door: Piet Halma

Kloof tussen ziek en gezond zijn is poreus

[Recensie] Tussen twee werelden is een zeldzaam mooi geschreven en ontroerend verslag over ziekte én herstel van een jonge vrouw die te maken krijgt met acute myeloïde leukemie. We volgen de Amerikaanse schrijfster Suleika Jaouad vanaf haar 22e als ze in Parijs studeert. Ze wil oorlogscorrespondent worden, maar haar opkomende ziekte brengt haar in een heel ander soort conflictgebied.

Het begint allemaal met jeuk en ernstige vermoeidheid. Terug in New York beschrijft ze beeldend over alles wat er bij haar ziekteproces komt kijken: behandelplannen, biopsies, beenmergtransplantaties en chemo’s. Maar ze beschrijft vooral wat erom haar heen gebeurt: artsen die zich zorgen maken, familie die er onvoorwaardelijk is en vooral over haar vriend Will die haar door dik en dun steunt. De relatie met hem komt onder zware druk te staan als haar ziekte aanhoudt, zij onvoorwaardelijke steun blijft verwachten en hij ook ruimte voor zichzelf vraagt.

Tijdens haar ziekteproces schrijft ze een blog, die leidt tot een veelgelezen column in The New York Times. Het levert haar veel brieven op van mensen die hun ervaringen met haar willen delen en haar allerlei suggesties doen. Nadat ze het bericht krijgt dat ze in remissie is bekent ze dat ze geen idee heeft hoe het leven verder geleefd moet worden. Met haar nieuwe vriend Oscar, een wat slordige terriërhond, besluit ze een roadtrip door Amerika te maken langs die mensen met wie ze het meest intensief schriftelijk contact heeft gehad. Ze heeft er honderd dagen voor, precies het aantal dagen voordat ze zich weer moet melden bij haar artsen. Ze wil uitzoeken hoe ze verder vorm wil geven aan het leven in de hoop dat ze iets van deze mensen kan leren.

Zo bezoekt ze een tienermeisje herstellende van kanker, een lerares die rouwt om het verlies van haar zoon en een terdoodveroordeelde gedetineerde in Texas. Wat ze vooral leert tijdens haar reis is dat de kloof tussen ziek zijn en gezond zijn poreus is en dat het leven geleefd wordt tussen beide werelden.

Trouw

Tussen twee werelden is naast een verslag wat het betekent leukemie te hebben een inspirerend verhaal over het opnieuw je leven in te moeten richten.

Eerder verschenen in Hematon Magazine