Twee broers, één vrouw

Maandag, 2 mei, 2022

Geschreven door: Paul Béatse
Artikel door: Liesbeth Bruyne De

Een liefdesverhaal dat gedoemd is om te falen

[Recensie] In Twee broers, één vrouw geschreven door Paul Béatse, maken we kennis met Amand, Jean en Miranda. Amand en Jean hebben een grote hoeve, en wonen daar met z’n tweeën. Ze zijn beiden ongehuwd, Amand is landbouwer en Jean handelsagent. Op een dag komt Miranda in hun leven, een jonge vrouw die bij hen op het erf komt wonen. Dit zorgt voor rivaliteit tussen de twee broers, een liefdesdriehoek die een tragisch en fataal einde kent.

Dit boek heeft slechts 9 hoofdstukken, weliswaar hele lange, met veel details en uitgebreide gedachtengangen van de personages. De auteur gooit er het Vlaamse accent in, wat als Belg leuk is om te lezen. Ook maakt hij gebruik van veel moeilijke woorden, door zijn poëtische schrijfstijl, wat het soms wat lastiger maakte om alles te begrijpen. Vaak was het nodig om de zinnen te herlezen, voor duidelijk werd wat er omschreven werd.

Het eerste hoofdstuk was een heel zwaar en triest hoofdstuk. Ik ben een aantal keer moeten stoppen met lezen, om te verwerken wat ik net gelezen had. De auteur geeft je wel de kans om het boek even dicht te slaan door de opbouw van de paragrafen in het boek.

In het begin van het verhaal was het ook niet direct duidelijk wie er effectief aan het woord was, vanaf pagina 32, had ik pas door dat het Amand was en vertelde wat er gebeurde. In dit hoofdstuk maak je namelijk kennis met hem, hij zit bij Miranda aan haar sterfbed. Ik vroeg me vooral af, waarom het verhaal daar nu juist begon, omdat ik aan de hand van de beschrijving van het boek, een ander begin verwacht had. Er worden heel veel levensvragen door Amand gesteld in dit stuk van het boek.

Yoga Magazine

Vanaf hoofdstuk twee keren we terug naar het verleden en leren we het verhaal van alle drie de personages beter kennen, hun leven, de gebeurtenissen, hun gevoelens, karakter, … hier begint het verhaal pas echt en wordt het interessant. Een mooie liefdesverhouding ontwikkelt zich in het verhaal, maar het is wel eentje met een trieste kant. In de loop van het verhaal leer je hun historie kennen. De schrijver weet je vanaf hier te raken met zijn verhaal. Langs de ene kant gebeurt er weinig, het draait rond het liefdesleven van Miranda en een van de broers. Maar aan de andere kant gebeurt er toch heel veel rond het drietal, tragische gebeurtenissen die je soms helemaal niet zag aankomen.

Na het lezen van de achterflaptekst, had ik het begin verkeerd ingeschat, wat het moeilijk maakte om in het verhaal te komen. Na hoodstuk twee kon ik me in het boek vinden en vond ik het leuk, om het te lezen. Ondanks de ietwat mindere start maakte de auteur later in het boek veel goed, daardoor geef ik het boek toch 3 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren