'Twee zomers'

Woensdag, 8 oktober, 2014

Geschreven door: Michael Berg
Artikel door: Perfecte Buren

De achtentwintigjarige Chantal Zwart is verslaggeefster en presentatrice bij France Inter, een gerenommeerd radiostation in Parijs. Nadat haar vriendje – tevens Chantals baas – haar laat barsten, wil ze maar één ding: weg. Ze gaat werken voor een regionale zender in de Limousin, vierhonderd kilometer ten zuiden van Parijs. Vanaf de eerste dag is ze de ster van de nieuwsredactie. Haar nieuwe leven loopt voorspoedig, zeker wanneer Chantal haar droomhuis vindt. (flaptekst)
Met zijn vierde boek Nacht in Parijs won Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) in 2013 De Gouden Strop.

In het eerste boek van Berg met de titel Twee zomers uit 2008 heeft de hoofdpersoon Chantal Zwart zojuist Parijs verlaten en is begonnen als radiopresentatrice bij RLP, een radiostation in Limoges. Haar performance valt zeer in de smaak bij de directeur van RLP Julien Sax. Chantal woont tijdelijk in een pension bij de vriendelijke familie Claveyraud. Met makelaar Pierre Aubrost gaat ze op zoek naar een huis en vindt dat in het gehucht Monteil. Het is een tamelijk vervallen huis dat echter op een schitterende plaats met fraai uitzicht ligt.

Als meneer Claveyraud van de aankoop hoort, gaat hij in zijn omvangrijke nieuwsarchief op zoek naar een mysterieuze gebeurtenis die ongeveer 25 jaar eerder in Monteil plaatsvond. Hij vindt het bericht terug maar besluit Chantal niet in te lichten om haar niet nodeloos ongerust te maken.

Chantal gaat met hulp van vriendin Evelyne Perrot en collega Luc Caillet voortvarend aan de slag met het opknappen van het huis cum annexis en maakt daarbij kennis met de andere bewoners van het gehucht. De overburen zijn de bejaarde heer en mevrouw Rochard die een groot naargeestig geheim met zich meedragen. Voorts is daar de familie Monnot met de merkwaardige zoon Alain. En dan nog het welgestelde echtpaar Vigneron, dat slechts een deel van het jaar zijn bungalow in Monteil bewoont.

Wordt Vervolgd

In korte cursief gedrukte hoofdstukjes worden flash-backs beschreven over een serie gebeurtenissen in het verleden waarin een meisje en twee jongens een rol spelen. Als bij de restauratie van het huis een verborgen kelder in de tuin wordt ontdekt, wordt daarin een weerzinwekkende vondst gedaan waarna de al geruime tijd aanwezige onderhuidse spanning aanzwelt tot meer concrete. De plot neemt een nogal verrassende wending en is goed geconstrueerd.

Michael Berg schrijft toegankelijk en verfrissend proza. Zijn uitwerking van de personages, de sfeer en de omgeving is goed. De lezer waant zich al snel ter plekke en krijgt een helder beeld. De verhaallijn van Twee zomers is niet erg ingewikkeld, waardoor het boek gemakkelijk leesbaar is. Het verhaal is minder geschikt voor lezers die van voortdurende manifeste spanning en snel opeenvolgende dramatische gebeurtenissen en geweld houden. Voor lezers die van sfeer met latente spanning houden daarentegen is het een uitstekende keus.

Twee zomers doet een beetje denken aan de voortreffelijke boeken Vrij uitzicht van Anya Niewierra en Rendez-vous van Esther Verhoef. En dat is een groot compliment aan het adres van Michael Berg.
Twee zomers krijgt vier sterren.

Charles

Dank aan The House of Books voor dit recensieboek.

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.