Two years on a bike

Zaterdag, 23 juli, 2022

Geschreven door: Martijn Doolaard
Artikel door: Evert van der Veen

Fietstocht van bijna 20.000 km

[Recensie] Martijn Doolaard doet in dit lijvige Engelstalige boek verslag van zijn tweejarige fietstocht die begon in Vancouver, boven aan de westkust van Noord-Amerika en eindigt in Patagonia, het puntje van Zuid-Amerika.

Na een persoonlijk getinte inleiding doet Martijn in woord en beeld verslag van zijn belevenissen. Voor degenen die ook iets dergelijks zouden willen ondernemen, geeft hij uitleg over typen fietsen die voor dit doel geschikt zijn en de benodigde uitrusting om te leven en te kamperen.

De tocht beslaat uiteindelijk maar liefst 19.778 kilometer en voert langs de westkust van Noord-Amerika door Midden-Amerika naar het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Veel prachtige en kwalitatief goede foto’s maken dit boek ook voor de lezer tot een mooie ervaring want Martijn weet de sfeer van de reis goed over te dragen. Hij vertelt wat hij zoal ziet aan steden en natuur en geeft foto’s van uiteenlopende mensen die hij onderweg ontmoet en de gastvrijheid die hij ondervindt. Aan de hand van allerlei details zoals de kwaliteit – of juist het ontbreken daarvan – van de weg. Zo ontstaat een levendig beeld van deze indrukwekkende reis, ook als het gaat over voedsel en slaapplaatsen waarbij soms echt bijzondere plaatsen zijn.

Martijn Doolaard komt onder andere in San Francisco, de Nevada woestijn, Bryce Canyon in Utah, Monument Valley, Mexico, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Cusco en Machu Picchu (Inca cultuur), Peru, de hoogvlakte van Andes, het zoutmeer Salar de Uyuni, Chili en Argentinië.

Archeologie Magazine

Wat opvalt in de foto’s en verhalen is de grote variatie aan landschappen en mensen, de uiteenlopende weersomstandigheden. Regelmatig is het gewoon een avontuurlijke tocht die om doorzettingsvermogen vraagt. De kennismaking met zoveel landen, landschappen en culturen is uitermate boeiend en de fietstocht van Martijn Doolaard dingt dan ook respect af.

Het is een “trip die het leven vereenvoudigt en die luxe minimaliseert”.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow