Uilen van het eeuwige ijs

Maandag, 9 januari, 2023

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Bea Koetsier

Zoektocht naar de grootste uil ter wereld

[Recensie] Vier veldseizoenen lang verzamelt de Amerikaanse bioloog Jonathan Slaght met zijn Russische metgezellen informatie over de imposante Blakistons visuil in Oost-Siberië. ls je de uilen gelokaliseerd hebt, moet je ze vervolgens vangen en van een zender voorzien. Dat blijkt niet zo eenvoudig in deze ijskoude, onherbergzame streek. Gelukkig is er de wodka. Verdrietig is het als er geen signalen van de vier gezenderde uilen meer worden opgevangen.
Later blijkt dat de uilen de antennes eraf hebben gerukt en met hun snavels de apparaatjes beschadigd. Zwarte wouwen accepteren
deze zenders probleemloos volgens Slaght. Een tegenslag, want de nu noodzakelijke gps-dataloggers zijn veel duurder. Dankzij de verkregen informatie over het gedrag van de uilen, kan de auteur uiteindelijk zijn proefschrift schrijven.

Bescherming van deze bedreigde soort is noodzakelijk. Met houtbedrijven in de regio worden afspraken gemaakt over de toegankelijkheid van wegen. Deze lopen namelijk door de rivierdalen en daar vangen de uilen hun vis. Wetenschappelijke avonturenroman voor vogelliefhebbers.

Eerder verschenen in Natura

Wordt Vervolgd