"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Uitgewoond

Dinsdag, 17 januari, 2023

Geschreven door: Cody Hochstenbach
Artikel door: Leonard van 't Hul

Naar een nieuwe woonpolitiek

[Recensie] De wooncrisis is op dit moment één van de problemen die Nederlanders het vaakst noemen als hen gevraagd wordt waarover zij zich zorgen maken, zo laat recent SCP-onderzoek zien. Dat is zeer terecht, in de ogen van Cody Hochstenbach. Om mensen bozer en verontwaardigder te maken schreef deze aan de Universiteit van Amsterdam werkzame auteur Uitgewoond.

Het boek leest als een mythbuster: Hochstenbach zet verschillende mythes op een rij over het ontstaan en aard van de wooncrisis, om deze vervolgens vakkundig door te prikken. Dat doorprikken doet hij op basis van uiteenlopend nationaal en internationaal onderzoek, en zowel op basis van sociaaleconomisch datamateriaal als via een discursieve analyse. De rode draad in zijn betoog is dat de woningcrisis niet ‘zomaar’ is ontstaan, als zou zij een serie natuurwetten (of liever: marktwetten) volgen, maar het directe gevolg is van opeenvolgende politieke keuzes. De gevolgen zijn groot, zo stelt Hochstenbach. De politiek houdt de ‘moordende stoelendans’ in stand en dat zorgt voor uiteenlopende vormen van ‘uitwoning’, variërend van dakloosheid tot uitgestelde levens.

Communistisch manifest
Qua doel, toonzetting en persoonlijk engagement heeft Uitgewoond wel wat weg van het Communistisch manifest, of beter nog: van The Housing Question van Friedrich Engels. Niet voor niets een boek waarnaar Hochstenbach instemmend verwijst. In zijn slotbetoog beschrijft hij hoe hij op voorhand verwachtte dat het schrijven van dit boek bij hemzelf voor meer begrip voor de complexe situatie zou zorgen, maar dat het hem vooral steeds verontwaardigder en bozer maakte. Het is een boek dat de komende tijd haar actualiteitswaarde helaas zal blijven behouden.

Eerder verschenen in Sociologie Magazine

Hereditas Nexus