Undercover 2

Zaterdag, 9 april, 2022

Geschreven door: Hugo Luijten
Artikel door: Peter van Bavel

Net als Messi en Ronaldo heeft ook Hugo Luijten wel eens een mindere dag

[Recensie] Auteur Hugo Luijten kan zich keer op keer verheugen op een sterrenregen wanneer ik zijn thrillers recenseer. Mijn grote favoriet zijn de thrillers met commissaris Stef Cools. VerastDe Brexit moorden en Het jaar van de slang waren fenomenaal. Zijn overstap naar het auteurschap van de spin-off van de Netflix succes-serie ‘Undercover’ resulteerde al in het succesvolle Alles of Niks. En nu ligt daar de opvolger Ramkraak.

Hugo Luijten is een favoriete auteur omdat hij als geen ander uitermate vlotlopende en geloofwaardige dialogen kan schrijven. Een talent dat helpt om al na een paar zinnen, volledig in het verhaal te landen. Zonder veel prijs te geven, kan ik melden dat de landing ook in Ramkraak weer heftig is.

Een serie ramkraken op geldautomaten

Bob Lemmens wordt buiten een politieonderzoek gehouden waar een undercoveragent onderzoek verricht naar een serie ramkraken op geldautomaten in de grensstreek van België, Duitsland en Nederland. Maar Bob zou Bob niet zijn, wanneer hij niet vroeg of laat zijn meerderen in de stand krijgt dat hij kan meedoen aan het onderzoek.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Een blik aan oude bekenden uit zowel Alles of Niks als uit de Netflix-serie worden aan het verhaal toegevoegd en voor de liefhebbers ontstaat zo een feest der herkenning. De kale en getatoeëerde leidinggevende Nick, het beeld van Tom Waes als Bob Lemmens, zijn echtgenote Liesbeth met wie hij in onmin leeft, ze zijn er allemaal. En nog een handvol anderen, die ik omwille van de pret niet zal prijsgeven.

Het verhaal loopt als een trein en doet een aantal verrassende stations aan. De eerder geroemde dialogen zijn weer als vanouds en fantastisch. En toch mist de creativiteit die de vorige thrillers van Luijten zoveel kwaliteit gaven. De chemie, de interactie tussen personages, de karaktereigenschappen en de persoonlijke dilemma’s, het bracht een verrijking aan het sterke plot. De personages in Ramkraak leunen op de door acteurs gecreëerde typetjes, waardoor ze geen verdere verdiepingsslag krijgen. Enkele personages spelen wat zelfs een bijna plichtmatige rol en voegen, naast herkenning, niet veel toe.

Voor verwarring zorgen

Als nieuw deel in de Undercover-merchandise zorgt het deelnemen van personages die in de serie niet langer deelnemen voor verwarring over wanneer dit avontuur dan heeft plaatsgevonden. Een niet op te lossen vraagstuk.

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn voetballers van de buitencategorie. Desalniettemin spelen zij wel eens een mindere wedstrijd. En is zelfs dan hun talent altijd duidelijk voelbaar. Dat is ook zo met deze nieuwe Undercover. Ook al is Ramkraak verder een prima, ietwat dunne, thriller waar je als lezer veel plezier aan zal beleven.

Toch hoop ik als Luijten-fan dat hij van uitgever Johan Ghysels van Lannoo de ruimte krijgt om een nieuwe Stef Cools te schrijven of iets volstrekt anders, los van de grenzen die een zo succesvol product als Undercover is, aan hem heeft opgelegd.

Voor het eerst gepubliceerd op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Het bloed van de zwaan

Undercover

De Brexitmoorden

Verast

Undercover 2

Het jaar van de slang