Undercover 2, Ramkraak

Dinsdag, 1 maart, 2022

Geschreven door: Hugo Luijten
Artikel door: Peter van Bavel

Money, it’s a crime

[Recensie] Een auteur die hoog staat in mijn persoonlijke favorieten-hitlijst. Wellicht is hitlijst een mooie titel voor een thriller, dit terzijde. Hugo kan zich keer op keer verheugen op een sterrenregen wanneer ik zijn thrillers mag recenseren.

Mijn grote favoriet zijn de thrillers met commissaris Stef Cools: Verast, De Brexit moorden en Het jaar van de slang waren fenomenaal. Zijn overstap naar het auteurschap van de spin-off van de Netflix succes-serie ‘Undercover’ resulteerde al in het succesvolle Alles of Niks. En nu ligt daar de opvolger Ramkraak op mij te wachten in mijn platen annex boekenkast.

Dat wachten duurde te lang. Een leesdip zorgde voor een hoge stapel nog te lezen en te recenseren boeken. Pas deze week kon ik aan de nieuwe Hugo beginnen. Wel had ik al gezien dat de beoordelingen talrijk en gelauwerd waren. Ik had er zin in.

Hugo is een favoriete auteur omdat hij als geen ander uitermate vlotlopende en geloofwaardige dialogen kan schrijven. Een talent dat helpt om al na een paar zinnen, volledig in het verhaal te landen. Zoals Rowan Atkinson, in zijn alter-ego Mr. Bean, bij het begin van al zijn filmpjes, vanuit het niets en van grote hoogte, in het lichtschijnsel op de kasseien weet te vallen, zo ervaar ik mijn landing in de boeken van Hugo Luijten.

Zonder veel prijs te geven, kan ik melden dat mijn landing in Ramkraak ook weer heftig is.

Bob Lemmens wordt buiten een politieonderzoek gehouden waar een undercoveragent onderzoek verricht naar een serie ramkraken op geldautomaten in de grensstreek van België, Duitsland en Nederland. Maar Bob zou Bob niet zijn, wanneer hij niet vroeg of laat zijn meerderen in de stand krijgt dat hij kan meedoen aan het onderzoek.

Een blik aan oude bekenden uit zowel Alles of Niks als uit de Netflix-serie worden aan het verhaal toegevoegd en voor de liefhebbers ontstaat zo een feest der herkenning. De kale en getatoeëerde leidinggevende Nick, het beeld van Tom Waes als Bob Lemmens, zijn echtgenote Liesbeth met wie hij in onmin leeft, ze zijn er allemaal. En nog een handvol anderen, die ik omwille van de pret niet zal prijsgeven. Extra grappig is het feit dat ik ook een naamgenoot in een figurantenrol heb mogen begroeten. De auteur verdient hiervoor alle credits.

Het verhaal loopt als een trein en doet een aantal verrassende stations aan. De eerder geroemde dialogen zijn weer als vanouds en fantastisch. En toch mis ik de creativiteit die de vorige thrillers van Luijten zoveel kwaliteit gaven. De chemie, de interactie tussen personages, de karaktereigenschappen en de persoonlijke dilemma’s, het bracht een verrijking aan het sterke plot. De personages in Ramkraak leunen op de door acteurs gecreëerde typetjes waardoor ze geen verdere verdiepingsslag krijgen. Enkele personages spelen wat mij betreft zelfs een bijna plichtmatige rol en voegen naast herkenning, niet veel toe.

Als nieuw deel in de Undercover Merchandise, een term die ik niet lelijk bedoel, zorgt het deelnemen van personages die in de serie niet langer deelnemen voor verwarring over wanneer dit avontuur dan heeft plaatsgevonden. Een niet op te lossen vraagstuk.

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zijn voetballers van de buitencategorie. Desalniettemin spelen zij wel eens een mindere wedstrijd. En is zelfs dan hun talent altijd duidelijk voelbaar. Dat heb ik met deze nieuwe Undercover. Het is een prima, ietwat dunne, thriller waar je als lezer veel plezier aan zult beleven.

Toch hoop ik als Luijten-fan dat hij van uitgever Johan Ghysels van Lannoo de ruimte krijgt om een nieuwe Stef Cools te schrijven of iets volstrekt anders, los van de grenzen die een zo succesvol product als Undercover is, aan hem heeft opgelegd.

Vandaag valt er meer dan voldoende neerslag in de vorm van sterren. Ik geef Ramkraak daarom drie sterren.

Persoonlijke songtekst:
‘Money, it’s a crime
Share it fairly but don’t take a slice of my pie
Money, so they say
Is the root of all evil today’
(Pink Floyd – ‘Money’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Het bloed van de zwaan

Undercover

De Brexitmoorden

Verast

Undercover 2

Het jaar van de slang