Unterwegs in Norwegen

Donderdag, 4 augustus, 2022

Geschreven door: Jennifer Valentin
Artikel door: Evert van der Veen

Aangename kennismaking met Noorwegen

[Recensie] Het boek Unterwegs in Norwegen is een geslaagde combinatie van een fotoboek, reisgids en atlas. Het boek heeft een geografische opzet waarin bezienswaardigheden betreffende natuur, steden en gebouwen overzichtelijk worden gepresenteerd. Ze zijn steeds voorzien van een sternotering, variërend van 1 tot 3 waarbij 3 sterren staan voor ‘zeer de moeite waard’.

Verder zijn er themapagina’s waar onderwerpen als Vikingen, Edward Grieg, orca, zeearend, ijsbeer, walrus en Noorderlicht kort worden belicht. Ook heeft dit boek voor de reiziger die zelf op pad gaat stadsplattegronden en routekaarten met pictogrammen. In kaders staat enige feitelijke informatie op een rijtje.

Noorwegen is in onze beeldvorming het land met een zeer lange en boeiende kustlijn waarbij vooral zijn karakteristieke fjorden die soms diep het land ingaan de aandacht trekken. Het land is dan ook vooral bekend vanwege zijn schitterende ongerepte natuur en die komt in dit boek dan ook uitgebreid en zeer terecht aan bod.

Uiteraard is er ook aandacht voor steden en cultuur zoals de karakteristieke houten kerken met hun markante bouw. Toch is dat waarschijnlijk niet hetgeen waar toeristen in de eerste plaats voor komen. De natuur is – begrijpelijk – de grote schoonheid van dit Scandinavische land.

Wandelmagazine

Dit lijvige boek Unterwegs in Norwegen is een mooie balans tussen foto’s en tekst en de prettige lay-out maakt het lezen tot een aangename bezigheid omdat de hoeveelheid tekst per bladzijde zeer overzichtelijk is.

Wie dit boek goed leest, zal ook natuur ontdekken die we niet direct in Noorwegen zouden verwachten. Zelf vond ik dat echt een eye-opener. Het zijn niet de klassieke highlights zoals de Atlantikweg van bijna 9 kilometer die eilanden met elkaar verbindt en waarbij je het gevoel hebt dat je door de zee rijdt maar als je toch in de buurt bent… Zo’n onverwacht element is bijvoorbeeld het Telemark kanaal met sluizen of de vuurtoren van Tonsberg, een vrij laag gebouw met spits toelopend dak waar een lange paal bovenuit steekt waaraan een korf hangt. Het is de oudste vuurtoren van het land en hij dateert uit 1696.

Iets wat je totaal niet in Noorwegen zou verwachten zijn zandduinen; deze bevinden zich bij Ostfold. Ook de Gudsbandsdalen wijken in positieve zin af van ons geijkte beeld van Noorwegen: het is een landschap van lieflijke groene heuvels, bekleed met bomen. Het beeld doet je denken aan zuid-Engeland.

De foto’s in Unterwegs in Norwegen zijn van hoge kwaliteit en nodigen uit om op reis te gaan. Een zeer fraaie foto is die van de Noordkaap, genomen vanuit een verrassend perspectief waardoor deze rotspunt goed tot zijn recht komt.

Van de vier routes is nummer 1 zeer markant: het is een tocht per schip van Bergen naar Kirkenes, vlak bij de Finse grens in het noorden. De zeereis gaat langs de kust van Noorwegen. Route nummer 4 is ook zeer de moeite waard, dit is een route voor de auto van Trondheim naar de Noordkaap.

In de index staan alle plaatsen en bezienswaardigheden genoemd maar het is een beetje jammer dat hier zo’n klein lettertje is gekozen.

Wie van plan is naar Noorwegen te gaan, vindt in dit boek meer dan genoeg inspiratie en zal waarschijnlijk tijd te kort komen!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow