Vader Kerstmis en ik

Maandag, 20 december, 2021

Geschreven door: Matt Haig
Artikel door: Peter van Bavel

Een geweldig boek met veel verwijzingen en fantasieën

[Recensie] Het derde deel uit de serie van drie kerstboeken van Matt Haig. En het verhaal gaat verder waar deel twee Het meisje dat Kerstmis redde is opgehouden.

Vader Kerstmis en ik is geschreven vanuit het perspectief van de ik-persoon Amelia Wishart. Samen met haar kat Kapitein Roet woont zij bij Vader Kerstmis en zijn partner Mary op Rendierweg 7 in Elfhelm.

Amelia is de enige inwoner van Elfhelm zonder magie. Sommige elf bewoners bekijken haar met argusogen en vertrouwen haar niet zo. Wanneer er een nieuwe krant verschijnt, neemt het wantrouwen toe. Het dagblad vertelt negatieve verhalen over de motieven van ‘mens’ Amelia. Wederom komt de viering van Kerstmis onder grote druk te staan.

Magie en avontuur staan ook in dit derde deel weer hoog in het vaandel. Naast humor, inventieve verhaallijnen en nieuwe personages.

Het Weer Magazine

Dat Vader Kerstmis gaat trouwen met zijn Mary is een leuk deel van het verhaal voor de jongere lezers. Dat niet expliciet wordt vermeld dat ze vervolgens Mary Christmas zal gaan heten, tovert bij de volwassen lezers een glimlach op de lippen.

En er zitten meer ‘Easter-eggs’ verborgen in het verhaal. Niet in de laatste plaats doordat de Paashaas ook een belangrijke rol speelt. De Paashaas voert een strijd met de Kerstman over het belang van hun bijdrage aan de feestdagen.

Springende elfen, een nieuw prototype van de arrenslee, ondergrondse gangenstelsels, bankberovingen en chocoladegevaar. De fantasie van de auteur is grenzeloos.

Veelal vermakelijk maar incidenteel leidt het tot een vraagteken. Het introduceren van een nieuw wezen ‘de Tomtegubbs’ aan het begin van het boek, maakt nieuwsgierig. Er is echter geen enkele verdere rol weggelegd voor dit kleine creatuur.

Volwassen thema’s als intolerantie, vreemdelingenhaat, de invloed van de media en wantrouwen ten opzichte van de overheid zijn uiterst vernuftig verwerkt in een jeugdboek voor kinderen vanaf acht jaar. Het maakt deze trilogie behalve voor de jeugd ook een prachtige leeservaring voor de volwassen lezer en voorlezer.

Conclusie van dit derde deel is dat ik het de minste van de drie vind. Een geweldig boek met veel verwijzingen en fantasieën. De avonturen rondom de terugkerende personages zijn nieuw maar voelen toch als meer van hetzelfde. Ik vermoed dat Matt Haig dit zelf ook heeft geconstateerd en het daardoor bij drie delen heeft gelaten.

Ik geef dit derde deel drie fonkelende sterren. De kerst mag nu van mij beginnen. Vrolijk Kerstfeest!

Persoonlijke songtekst:
‘And I believed in Father Christmas
And I looked to the sky with excited eyes
Till I woke with a yawn in the first light of dawn
I saw him and through his disguise
I wish you a hopeful Christmas
I wish you a brave New Year
All anguish, pain and sadness
Leave your heart and let your road be clear

They said there’ll be snow at Christmas
They said there’ll be peace on earth
Hallelujah, Noel, be it heaven or hell
The Christmas we get we deserve’
(Robbie Williams – I believe in Father Christmas)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Echo

Auteur:
Matt Haig
Categorie(ën):
Young Adult

Vader Kerstmis en ik

Het meisje dat Kerstmis redde

Een jongen met de naam Kerstmis

Middernachtbibliotheek

Het eeuwige leven