Valeria Break

Maandag, 2 augustus, 2021

Geschreven door: Elisabet Benavent
Artikel door: Sonja Hubregtse

Dit is vermakelijk verhaal over vriendschap, liefde en ingewikkelde romances

[Recensie] Wanneer Valeria Férriz een bh vindt bij Victor die overduidelijk niet van haar is, is ze het beu en gaat meteen bij hem weg. Ze voelt zich vernederd, bedrogen en naïef. Toch probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat haar leven weer op de rit te krijgen. Daar helpt de ontmoeting met Bruno tijdens een presentatie op de universiteit zeker aan mee. Ze voelt zich erg tot hem aangetrokken.

Gelukkig kan ze haar wel en wee bespreken met haar vriendinnen Carmen, Nerea en Lola. Ook zij hebben stuk voor stuk veel enerverende momenten en ieder hun eigen sores met mannen. Zo ontmoet Lola tijdens haar lessen Chinees een wel erg interessante man, heeft Carmen nogal wat problemen met de organisatie van haar bruiloft en Nerea baalt ervan om altijd als ijskonijn gezien te worden. Ze besluiten samen elkaar te beloven om nooit meer genoegen te nemen met iets wat ze niet aanstaat.

Meteen in het begin van het boek is er een oplopend conflict waardoor je in het verhaal geslingerd wordt; op een positieve manier welteverstaan. Daarbij kom je al vroeg te weten dat Valeria een erg sterke persoonlijkheid heeft wanneer ze zeer zelfverzekerd Victor de bons geeft. De andere (hoofd)personages worden gaandeweg steeds duidelijker neergezet, waardoor de lezer ze steeds beter leert kennen.

Ondanks dat Valeria Break-ups & shake-ups het derde deel is over Valeria, is het prima los te lezen. Je weet dan alleen niet precies wat de verhoudingen onderling zijn. Het is erg handig om te weten wie met wie is geweest. Zeker omdat dit nog door sluimert in dit boek. In het begin worden wel de (vriendschappelijke en familie) banden globaal aangestipt en tactisch in het verhaal geplaatst waardoor je als lezer alvast meer inzicht krijgt. Hoewel de lezer personages kan kennen uit de vorige boeken, zal het voor anderen enigszins verwarrend zijn in het begin.

Wordt Vervolgd

Het is erg knap hoe de auteur de verhaallijnen van deze vier vriendinnen verteld; allemaal vanuit het ik-perspectief Valeria. Het verhaal gaat dus niet alleen over haar, maar ook Carmen, Nerea en Lola hebben ook een groot aandeel in het boek.

Het is bijzonder geestig om de conversatie te lezen tussen de personages over het verschil van inzichten in de liefde. Soms heeft één van hen een filosofische bui en komen er serieuze zaken aan bod. Onbeschaamd wordt er onderling over hun seksleven gepraat en naar gevraagd. De zeer amusante plagerijtjes en vleierijen tussen Valeria en Bruno zorgen daadwerkelijk voor een lach op je gezicht; keer op keer. Dit is ook het geval tijdens de telefoongesprekken die ze onderling voeren. De humoristische vertelwijze zorgt ervoor dat het prettig en vlot leest.

De herkenbaarheid is erg treffend voor de lezer. Nerea krijgt bijvoorbeeld ineens het besef dat ze niet op deze voet verder wil leven en gaat haar droom achterna. Dit is iets wat veel mensen zelf ook graag zouden willen, maar dat om bepaalde redenen tegengehouden wordt. De lezer zal zeker ontzag hiervoor hebben.

Meer dan bij de andere twee boeken gaat dit verhaal wel erg veel over seks, erotiek en de bijbehorende (vulgaire) woorden. Soms overtreft dat het normale, amusante verhaal. Hierin is minder balans te vinden in vergelijking tot haar vorige boeken. Ook is er over het algemeen geen spannende opbouw naar de daad aangezien ze vrijwel meteen naar het hoogtepunt gaan waarbij niet gesproken kan worden van romantische intieme momenten.

De auteur stipt het onderwerp soa (seksueel overdraagbare aandoening) aan, waarbij ook hoogoplopende conflicten hierover besproken worden en de ongemakkelijke momenten die erbij komen kijken om uit te zoeken van welke partner ze het heeft gekregen.

Regelmatig wordt er gelinkt naar de vorige boeken van hoofdpersoon Valeria. Ze is namelijk schrijfster. Tijdens de presentatie benoemt Valeria ze waarbij ze vertelt dat schrijven haar in staat heeft gesteld om vorm te geven aan haar gedachten. Zo kom je als lezer dus te weten wat haar drijfveren zijn geweest om ze te schrijven, maar dan uit naam van Valeria en niet als auteur Elísabet Benavent. Je vraagt je als lezer af of het autobiografisch is of niet.

Dit vermakelijke verhaal over vriendschap, liefde en ingewikkelde romances, waarin blijkt dat echte liefde voor iedereen anders geïnterpreteerd kan worden, krijgt van mij 3,5 ster!

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Valeria 3 - Break-ups & shake-ups

Valeria 2 - Daters & haters

Valeria 1 - Sex & sangria